"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Elemente de drept administrativ român. Caiet de seminar” de Cătălin Bucur

Add to favorite „Elemente de drept administrativ român. Caiet de seminar” de Cătălin Bucur

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

ELEMENTE DE DREPT ADMINISTRATIV ROMÂN - caiet de seminar a) Competenţa - totalitatea drepturilor şi obligaţiilor ce revin unei autorităţi a administraţiei publice sau unui funcţionar public pentru realizarea cărora poate adopta sau emite acte juridice administrative.

Funcţionarii publici care o deţin nu pot, ca regulă, renunţa la ea, de asemenea, nu o pot nici tranzacţiona (încredinţa altei autorităţi sau altui funcţionar).

Suplinirea de competenţă - constă în înlocuirea titularului acestei competenţe, cu o altă persoană, pe timpul cât acesta (titularul) nu o poate exercita.

Delegarea de competenţă - desemnarea de către o autoritate sau o persoană a unei alte autorităţi sau persoane care urmează să exercite anumite atribuţii care revin titularului competenţei.

b) Conformitatea cu legea - se analizează în raport cu fiecare dintre elementele componente ale normelor juridice cuprinse în act - ipoteza, dispoziţia şi sancţiunea.

c) Conformitatea cu scopul legii - conformitatea cu rezultatul pe care legiuitorul doreşte să-l realizeze prin reglementarea respectivă.

d) Forma - actul administrativ se redactează în limba română şi înformă scrisă.

2. Procedura adoptării

a) Activităţi pregătitoare

- culegerea şi prelucrarea informaţiilor;

- motivarea actelor normative;

- proiectele de acte normative vor fi avizate din punct de vedere al legalităţii de Ministerul Justiţiei, care încheie succesiunea operaţiunilor din perioada de avizare;

4 1

CĂTĂLIN BUCUR

- obţinerea avizelor;

avizele - opinii ale unei autorităţi a administra­

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com