ELEMENTE DE DREPT ADMINISTRATIV ROMÂN - caiet de seminar a) Competenţa - totalitatea drepturilor şi obligaţiilor ce revin unei autorităţi a administraţiei publice sau unui funcţionar public pentru realizarea cărora poate adopta sau emite acte juridice administrative.
Funcţionarii publici care o deţin nu pot, ca regulă, renunţa la ea, de asemenea, nu o pot nici tranzacţiona (încredinţa altei autorităţi sau altui funcţionar).
Suplinirea de competenţă - constă în înlocuirea titularului acestei competenţe, cu o altă persoană, pe timpul cât acesta (titularul) nu o poate exercita.
Delegarea de competenţă - desemnarea de către o autoritate sau o persoană a unei alte autorităţi sau persoane care urmează să exercite anumite atribuţii care revin titularului competenţei.
b) Conformitatea cu legea - se analizează în raport cu fiecare dintre elementele componente ale normelor juridice cuprinse în act - ipoteza, dispoziţia şi sancţiunea.
c) Conformitatea cu scopul legii - conformitatea cu rezultatul pe care legiuitorul doreşte să-l realizeze prin reglementarea respectivă.
d) Forma - actul administrativ se redactează în limba română şi înformă scrisă.
2. Procedura adoptării
a) Activităţi pregătitoare
- culegerea şi prelucrarea informaţiilor;
- motivarea actelor normative;
- proiectele de acte normative vor fi avizate din punct de vedere al legalităţii de Ministerul Justiţiei, care încheie succesiunea operaţiunilor din perioada de avizare;
4 1
CĂTĂLIN BUCUR
- obţinerea avizelor;
avizele - opinii ale unei autorităţi a administra