"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

din ordonanţă.

Totodată, cererile având ca obiect înscrierea în registrul special a menţiunilor vizânddizolvarea organizaţiilor sindicale şi a celor patronale, precum a celor vizând constatareaîndeplinirii condiţiilor de reprezentativitate a acestor organizaţii sunt scutite de taxă judiciară

de timbru, potrivit art. 182 din Legea nr. 367 /2022.

§3. Cererile pentru dobândirea personalităţii juridice de către asociaţiile fără

scop lucrativ, fundaţii, uniuni şi federaţii de persoane juridice fără scop lucrativ,precum şi pentru modificarea actelor constitutive ale acestoraTaxa judiciară de timbru în cuantum de 100 de lei se aplică cererii pentru acordareapersonalităţii juridice asociaţiei fără scop lucrativ, filialei unei asociaţii fără scop lucrativ,fundaţiei, filialei unei fundaţii, federaţiei, precum şi cererii privind modificarea actuluiconstitutiv sau a statutului acestora.

O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii111 a abrogat, potrivit art. 86 dincuprinsul său, Legea nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociaţii şi Fundaţii)121•

Potrivit art. 83 alin. (2) din O.G. nr. 26/2000, uniunile, federaţiile sau grupărilede persoane juridice, astfel cum erau reglementate de Legea nr. 21/1924, îşi păstrează

personalitatea juridică şi, de la data intrării în vigoare a ordonanţei, li se va aplica regimuljuridic al federaţiilor prevăzut de aceasta din urmă.

Apelul declarat împotriva încheierii de admitere sau de respingere a cererii pentruacordarea personalităţii juridice a acestora, reglementat de art. 11 din O.G. nr. 26/2000,este supus unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 50 de lei, potrivit dispoziţiilorart. 23 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013.

Dacă apelul este declarat de Ministerul Public, acesta este scutit de la plata taxeijudiciare de timbru, potrivit art. 30 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Cererea de anulare a hotărârii adunării generale a asociaţiei ori fundaţiei sau adeciziei consiliului director al asociaţiei ori fundaţiei este supusă taxei judiciare de timbruîn cuantum de 100 de lei, potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013.

Totodată, cererea de înscriere în registrul special a sucursalei de asociaţie, structură

teritorială fără personalitate juridică, în lipsa unui text special, se timbrează cu o taxă

judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din acelaşi act normativ.

În practica judiciară s-a ridicat problema modalităţii de stabilire a taxei judiciare detimbru aferente cererilor având ca obiect dizolvarea asociaţiilor şi fundaţiilor, publicareaprin afişare la uşa instanţei a operaţiunilor de lichidare a asociaţiilor şi fundaţiilor, remitereabunurilor şi a sumelor rămase de la lichidare, eliberarea certificatului privind descărcarea 111 Publicată în M. Of. nr. 39 din 31 ianuarie 2000.

121 Publicată în M. Of. nr. 27 din 6 februarie 1924.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 12

241

de gestiune a lichidatorului şi radierea asociaţiilor şi fundaţiilor, cereri formulate în temeiulO.G. nr. 26/2000111•

Potrivit art. 56 alin. (1) din 0.G. nr. 26/2000, asociaţia se dizolvă, prin hotărârejudecătorească, la cererea Ministerului Public sau a oricărei alte persoane interesate.

Alin. (11) al aceluiaşi articol prevede că, în cazul necomunicării datelor de identificare alebeneficiarului real în termenul prevăzut la art. 345 alin. (7) [30 de zile de la comunicareaprocesului-verbal de constatare a contravenţiei - n.n.], asociaţia se dizolvă, prin hotărârejudecătorească, la cererea Ministerului Public sau a Oficiului Naţional de Prevenire şiCombatere a Spălării Banilor.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com