"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Dizolvarea fundaţiei prin hotărâre judecătorească se face în condiţiile art. 56, care seaplică în mod corespunzător, precum şi în cazul nerespectării dispoziţiilor art. 15 alin. (3)121,potrivit art. 59 din O.G. nr. 26/2000.

Art. 68 alin. (1) din 0.G. nr. 26/2000 prevede că, după terminarea lichidării, lichidatoriisunt obligaţi ca în termen de două luni să depună bilanţul, registrul jurnal şi un memorandum,declarând operaţiunile de lichidare la Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al judecătoriei îna cărei circumscripţie îşi are sediul asociaţia sau fundaţia.

Alin. (2) al aceluiaşi articol menţionează că lichidatorii sunt obligaţi să îndeplinească

toate procedurile pentru publicarea lichidării şi radierea asociaţiei sau fundaţiei din Registrulasociaţiilor şi fundaţiilor.

Publicarea lichidării se face prin afişarea la uşa instanţei în a cărei circumscripţieîşi are sediul persoana juridică, în termen de două luni de la terminarea lichidării [art. 68

alin. (3)].

În conformitate cu art. 69 din O.G. nr. 26/2000, dacă în termen de 30 de zile liberede la depunerea bilanţului nu se înregistrează nicio contestaţie, bilanţul se consideră

definitiv aprobat şi lichidatorii, cu autorizarea judecătoriei, vor remite celor în drept bunurileşi sumele rămase de la lichidare, împreună cu toate registrele şi actele asociaţiei saufundaţiei şi ale lichidării; numai după aceasta lichidatorii vor fi consideraţi descărcaţi şi lise va elibera, în acest scop, un act constatator.

Potrivit art. 70 alin. (3) din O.G. nr. 26/2000, după terminarea lichidării, lichidatoriitrebuie să ceară radierea asociaţiei sau fundaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Cererile vizate de tema în dezbatere nu se încadrează în enumerarea art. 12 lit. c)din O.U.G. nr. 80/2013, astfel încât nu pot fi supuse unei timbrări echivalente.

Art. 27 din acelaşi act normativ prevede că orice alte acţiuni sau cereri neevaluabileîn bani, cu excepţia celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează

cu 20 de lei.

111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Timişoara, 5-6 martie 2020; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere a l Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. îHEOHARI şi este expus în cadrul prezentei lucrări; participanţii la întâlnire şi-au însuşit, înunanimitate, soluţia expusă în punctul de vedere al I.N.M.

121 Potrivit art. 15 alin. (3) din O.G. nr. 26/2000, în cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv, subsancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduricare să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de cătreacestea din urmă, activul patrimonial iniţial poate avea o valoare totală de cel puţin de două orisalariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

242 Art. 12

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În conformitate cu art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, sunt scutite de taxajudiciară de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii,printre alţii, de Ministerul Public, indiferent de obiectul acestora. În acelaşi sens, potrivitart. 92 alin. (6) C. proc. civ., în toate cazurile, Ministerul Public nu datorează taxe de timbruşi nici cauţiune.

În concluzie, Ministerul Public nu datorează taxă judiciară de timbru pentru cerereaavând ca obiect dizolvarea asociaţiilor şi fundaţiilor, potrivit art. 30 alin. (1) din O.U.G.

nr. 80/2013; pentru aceeaşi cerere, orice altă persoană interesată datorează o taxă judiciară

de timbru în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din acelaşi act normativ.

Cererile privind publicarea prin afişare la uşa instanţei a operaţiunilor de lichidare aasociaţiilor şi fundaţiilor, remiterea bunurilor şi a sumelor rămase de la lichidare, eliberareacertificatului privind descărcarea de gestiune a lichidatorului şi radierea asociaţiilor şifundaţiilor, cereri formulate de către lichidator, se timbrează, de asemenea, cu o taxă

judiciară în cuantum de 20 de lei, art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com