"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 13 245

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că instanţa judecătorească poate să dispună

în special:

a)

interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie;

b)

luarea măsurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor.

Alin. (3) teza I al textului în discuţie prevede că, în cazul prejudiciilor aduse prinmijloacele presei scrise sau audiovizuale, instanţa judecătorească nu poate să dispună

încetarea cu titlu provizoriu a acţiunii prejudiciabile decât dacă prejudiciile cauzate reclamantului sunt grave, dacă acţiunea nu este în mod evident justificată, potrivit art. 75

C. civY1, şi dacă măsura luată de instanţă nu apare ca fiind disproporţionată în raport cuprejudiciile cauzate.

În conformitate cu alin. (4) teza I al aceluiaşi articol, instanţa soluţionează cerereapotrivit dispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială, care se aplică în mod corespunzător.

În opinia noastră, cererea în discuţie nu constituie o cerere formulată pe calede ordonanţă preşedinţială, ci, în temeiul textului legal menţionat anterior, împrumută

dispoziţiile legale ce reglementează procedura de soluţionare a unei cereri formulatepe cale de ordonanţă preşedinţială, şi anume doar art. 999-1.000 C. proc. civ. În ceea cepriveşte taxa judiciară de timbru, apreciem, în acest context, că cererea respectivă estesupusă taxei judiciare de timbru în cuantum de 100 de lei, în conformitate cu art. 13 lit. a)din ordonanţă, iar nu potrivit art. 6 alin. (4) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 979 alin. (7) C. proc. civ., reclamantul este ţinut să repare, la cerereapărţii interesate, prejudiciul cauzat prin măsurile provizorii luate, dacă acţiunea de fondeste respinsă ca neîntemeiată; cu toate acestea, dacă reclamantul nu a fost în culpă oria avut o culpă uşoară, instanţa, în raport cu circumstanţele concrete, poate fie să refuzeobligarea sa la despăgubirile cerute de partea adversă, fie să dispună reducerea acestora.

În continuare, art. 188 alin. (5) din Legea nr. 8/1996, republicată, prevede că aceleaşimăsuri [prevăzute la alin. (3) al aceluiaşi articol şi redate mai sus - n.n.) pot fi cerute, înaceleaşi condiţii, împotriva unui intermediar ale cărui servicii sunt utilizate de către unterţ pentru a încălca un drept protejat prin această lege.

Măsurile prevăzute la alin. (3) şi (5) pot să includă descrierea detaliată, cu saufără prelevare de eşantioane, sau sechestrarea reală a mărfurilor în litigiu şi, în cazurilecorespunzătoare, a materialelor şi instrumentelor utilizate pentru a produce şi/sau a distribuiaceste mărfuri, precum şi documentele care se referă la ele [art. 188 alin. (6) din lege].

Instanţa poate să autorizeze ridicarea de obiecte şi înscrisuri care constituie doveziale încălcării drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, în original ori în copie, chiarşi atunci când acestea se află în posesia părţii adverse; în cazul încălcărilor comise lascară comercială, autorităţile competente pot să dispună, de asemenea, comunicarea dedocumente bancare, financiare sau comerciale ori accesul corespunzător la informaţiilepertinente [art. 188 alin. (7) din lege).

1 1 Potrivit art. 75 alin. (1) şi {2) C. civ., nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute însecţiunea privind respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane atingerile care sunt permisede lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care Româniaeste parte; exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectareapactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drepturilorPrevăzute în secţiunea menţionată.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com