"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Contestaţia împotriva hotărârii comisiei de contestaţii se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 300 de lei, potrivit art. 13 lit. c) din ordonanţă.

Apelul declarat împotriva hotărârii tribunalului pronunţate asupra contestaţiei setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 150 de lei, în conformitate cu art. 23 alin. (1)lit. a) din ordonanţă.

În conformitate cu art. 42 alin. (1) şi (2) din lege, înregistrarea desenului sau modeluluipoate fi anulată, în tot sau în parte, la cererea unei persoane interesate, pentru motiveleprevăzute la art. 22 alin. (3) din lege; anularea poate fi cerută pe toată durata de valabilitatea certificatului de înregistrare şi se judecă de către Tribunalul Bucureşti.

Cererea de anulare a înregistrării desenului sau modelului se timbrează cu o taxă

judiciară în cuantum de 300 de lei, potrivit art. 13 lit. c) din ordonanţă.

În conformitate cu art. 53 alin. (1) din lege, dacă titularul unui desen ori modelînregistrat sau orice altă persoană care exercită dreptul de proprietate industrială cuconsimţământul titularului face dovada credibilă că dreptul de proprietate industrială

asupra desenului sau modelului face obiectul unei acţiuni ilicite, actuale sau iminente şi că

această acţiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat, poate să ceară instanţeijudecătoreşti luarea unor măsuri provizorii.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că instanţa judecătorească poate să dispună

în special:

a)

interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie;

b)

luarea măsurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor, fiind aplicabileprevederile O.U.G. nr. 100/2005 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietateindustrială.

În continuare, alin. (3) al aceluiaşi articol prevede că dispoziţiile proceduraleaplicabile sunt cele ale Codului de procedură civilă privitoare la măsurile provizorii înmateria drepturilor de proprietate intelectuală.

Art. 979 alin. (4) teza I C. proc. civ., la care face trimitere art. 53 alin. (3) din Legeanr. 129/1992, republicată, prevede că instanţa soluţionează cererea [vizând luarea măsurilorprovizorii în materia drepturilor de proprietate intelectuală - n.n.] potrivit dispoziţiilorprivitoare la ordonanţa preşedinţială, care se aplică în mod corespunzător.

În opinia noastră, cererea în discuţie nu constituie o cerere formulată pe calede ordonanţă preşedinţială, ci, în temeiul textului legal menţionat anterior, împrumută

dispoziţiile legale ce reglementează procedura de soluţionare a unei cereri formulatepe cale de ordonanţă preşedinţială, şi anume doar art. 999-1.000 C. proc. civ. În ceea ce

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 13 255

priveşte taxa judiciară de timbru, apreciem, în acest context, că cererea respectivă estesupusă taxei judiciare de timbru în cuantum de 300 de lei, în conformitate cu art. 13 lit. c)din ordonanţă, iar nu potrivit art. 6 alin. (4) din acelaşi act normativ.

Totodată, în lipsa unei reglementări speciale, considerăm că cererile evaluabile înbani privitoare la drepturile conferite de desene şi modele se vor timbra potrivit art. 3

alin. (1) din ordonanţă.

De exemplu, potrivit art. 34 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 129/1992, republicată,începând cu data publicării cererii, persoana fizică sau persoana juridică îndreptăţită laeliberarea certificatului de înregistrare beneficiază provizoriu de aceleaşi drepturi conferite înconformitate cu prevederile art. 30 din lege, până la eliberarea certificatului de înregistrare,cu excepţia cazurilor în care cererea de înregistrare a fost respinsă sau retrasă; încălcareaprevederilor alin. (1) atrage pentru persoanele vinovate obligaţia de despăgubire potrivitdreptului comun.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com