"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 13

251

3.1. Cererile privitoare la drepturile conferite de marcă şi de indicaţiile geograficeCu titlu de exemplu, se timbrează cu taxă judiciară în cuantum de 300 de lei, potrivitart. 13 lit. c) din ordonanţă, următoarele cereri prevăzute de Legea nr. 84/1998 privindmărcile şi indicaţiile geograficel1l:

cererea în declararea nulităţii înregistrării mărcii, solicitată, pe cale judiciară,Tribunalului Bucureşti;

cererea privind decăderea din drepturi a titularului mărcii, solicitată, pe cale judiciară,Tribunalului Bucureşti;

cererea în declararea nulităţii înregistrării indicaţiei geografice;cererea privind decăderea din drepturi a persoanelor autorizate de OSIM să folosească

indicaţia geografică înregistrată.

Potrivit art. 97 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 84/1998, republicată, deciziile OSIM privindcererile de înregistrare a mărcilor, precum şi cererile de înregistrare privind indicaţiilegeografice pot fi contestate la acest oficiu de partea interesată, în termen de 30 de zilede la comunicare, cu plata taxei legale; deciziile OSIM privind înscrierea transmiterilor dedrepturi în Registrul mărcilor pot fi contestate la acest oficiu de persoanele interesate, întermen de 30 de zile de la comunicare sau, după caz, de la publicarea acestora.

În conformitate cu alin. (3) al aceluiaşi articol, contestaţiile formulate conformprevederilor alin. (1) şi (2) se soluţionează de o comisie de contestaţii din cadrul Direcţieijuridice a OSIM, potrivit procedurii prevăzute în regulamentul de aplicare a legii.

Art. 99 alin. (1) din lege prevede că hotărârea comisiei de contestaţii, motivată, secomunică părţilor în termen de 3 luni de la pronunţare şi poate fi atacată cu contestaţiela Tribunalul Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare; hotărârea TribunaluluiBucureşti este supusă numai apelului la Curtea de Apel Bucureşti.

Contestaţia împotriva hotărârii comisiei de contestaţii se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 300 de lei, potrivit art. 13 lit. c) din ordonanţă.

Apelul declarat împotriva hotărârii tribunalului pronunţate asupra contestaţiei setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 150 de lei, în conformitate cu art. 23 alin. (1)lit. a) din ordonanţă.

Dispoziţiile art. 97 din lege se aplică şi contestării deciziei de respingere a reînnoiriiînregistrării.

În ceea ce priveşte acţiunea în contrafacere, reglementată de art. 39 din lege,apreciem că aceasta este, de asemenea, supusă taxei judiciare de timbru în cuantum de300 de lei.

Potrivit art. 39 alin. (2) din lege, fără a aduce atingere drepturilor titularilor dobânditeînainte de data depunerii cererii sau de data de prioritate a mărcii înregistrate, titularulacesteia poate cere instanţei judecătoreşti competente, printr-o acţiune în contrafacere,să interzică terţilor să utilizeze, în activitatea lor comercială, fără consimţământul său:a)

un semn identic mărcii, pentru produse sau servicii identice celor pentru caremarca a fost înregistrată;

b)

un semn pentru care, din cauza faptului că este identic sau asemănător cu o marcă

şi din cauză că produsele sau serviciile cărora li se aplică marca sunt identice sau similare,111 Republicată în M. Of. nr. 856 din 18 septembrie 2020.

252

Art. 13

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com