"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

80

Persoana fizică

poate fi dispusă şi prin hotărârea prin care a fost soluţionată cererea reclamantului privind luarea măsurilor necesare pentru restabilirea dreptului atins.

În condiţiile prevăzute de lege dreptul la nume şi dreptul la pseudonim sunt ocrotite şi după moartea titularului.

Posibilitatea formulării unor opoziţii la cererile de schimbare a numelui, întemeiate pe prevederile art. 11 alin. (1) din O.G. nr. 41/2003 reprezintă un mijloc de apărare a numelui opozantului.

40. Încălcarea dreptului la nume al persoanei fizice. Dreptului la nume i se poate aduce atingere prin uzurparea sa de către un terţ sau prin utilizarea abuzivă în domeniul comercial, profesional sau literar.

40.1. Uzurparea numelui. Uzurparea unui nume este portul fără drept al numelui de familie pe care o altă persoană l-a dobândit în mod regulat. Un nume a fost dobândit în mod regulat dacă există un titlu sau o posesie constantă, prelungită, loială, continuă şi notorie. 1

Numele de familie este un element de identificare a persoanei fizice în societate dar în acelaşi timp el face parte din statutul familial, fiind şi un semn al personalităţii membrilor aceleiaşi familii. De aici apare interesul membrilor respectivei familii de a împiedica purtarea fără drept al numelui lor, în măsura în care aceasta ar putea produce confuzii.

Ca urmare, dreptul la acţiunea prin care se solicită încetarea purtării abuzive a numelui de familie trebuie să fie recunoscut fiecărui membru al familiei în cauză.

Acţiunea respectivă nu este o acţiune în răspundere civilă delictuală, astfel că nu este necesar să se dovedească existenţa unui prejudiciu suferit de către reclamant şi nici culpa pârâtului.

Cea ce trebuie dovedit este faptul că reclamantul a dobândit numele de familie în mod regulat, pârâtul poartă acest nume fără drept iar această împrejurare este de natură

să conducă la confuzii în sensul că pârâtul ar putea fi considerat un membru al familiei reclamantului.

Riscul apariţiei unor asemenea confuzii există însă practic numai atunci când este vorba despre numele ilustre, nu şi în cazul numelor comune, atât de răspândite încât confuzia este generalizată. 2 După cum s-a spus, de cele mai multe ori uzurpatorul încearcă să beneficieze de prestigiul numelui pe care-l uzurpă. 3

Acţiunea formulată de purtătorul legitim al numelui este una în contestaţie de stat, prin care acesta îi contestă unui terţ dreptul de a purta acelaşi nume şi solicită instanţei să-i interzică acestuia pe viitor purtarea numelui uzurpat şi eventual, să rectifice actele de stare civilă. 4

40.2. Utilizarea abuzivă a numelui. Utilizează abuziv numele unei persoane scriitorul sau cineastul care-l atribuie unuia din personajele sale.

1 Ph. Ma/aurie, L. Aynes, Droit civil. Les persones. Les incapacites, op. cit., p. 76.

2 Ibidem, p. 78.

3 O. Ungureanu, O. Ungureanu, Uzurparea şi utilizarea abuzivă a numelui, loc. cit., p. 228.

4 Ibidem.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com