"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Identificarea persoanei fizice

79

Persoana fizică are dreptul iar nu şi obligaţia de a-şi alege un pseudonim. Ca urmare acesta este un element accesoriu de identificare a persoanei fizice, care poate să existe sau nu.

Uneori folosirea unui pseudonim constituie o condiţie pentru participarea la concursuri de creaţie literară, muzicală sau artistică, pentru ca aprecierile juriului să nu fie influenţate de renumele participanţilor.

Neavând nicio legătură cu starea civilă a persoanei fizice pseudonimul nu se transmite descendenţilor titularului. El nu este susceptibil de modificare, schimbare pe cale administrativă sau retranscriere.

38. Porecla. Porecla (sau supranumele) este un apelativ pe care anturajul i-l dă unei persoane, într-o manieră constantă şi publică' .

Spre deosebire de pseudonim, care este ales de persoana fizică, porecla este impusă

de anturajul acesteia, pornind de la anumite defecte fizice, particularităţi psihice, trăsături de caracter sau ocupaţia acesteia, ori în mod cu totul aleatoriu. 2 Pe de altă parte, porecla nu este un drept subiectiv, astfel că nu se bucură de reglementare şi de protec­

ţie juridică.

Din punct de vedere istoric porecla prezintă importanţă, multe dintre numele actuale fiind la origine porecle. În prezent porecla este lipsită de valoare juridică. Totuşi, ea este folosită în cazierele judiciare şi în actele de trimitere în judecată, alăturată

numelui cu ajutorul particulei „zis", astfel că se poate afirma că porecla este un element accesoriu de identificare a persoanei.

Secţiunea a V-a. Protecţia juridică a numelui şi a pseudonimului

39. Reglementare. Dreptul la nume şi dreptul la pseudonim sunt drepturi personale nepatrimoniale astfel încât, ca orice alte drepturi civile, sunt ocrotite de lege. Mai exact, ele fac parte din categoria drepturilor personalităţii.

Reglementarea generală a ocrotirii drepturilor personale nepatrimoniale, inclusiv a dreptului la nume şi a dreptului la pseudonim, este cuprinsă în art. 54-56 din Decretul nr. 31/1954.

Conform dispoziţiilor legale citate, persoana care a suferit o atingere în dreptul său la nume ori la pseudonim va putea cere instanţei judecătoreşti încetarea săvârşirii faptei care aduce atingere acestor drepturi. Titularul dreptului încălcat va putea cere instanţei să oblige pe autorul faptei săvârşite fără drept să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă, spre a ajunge la restabilirea dreptului atins.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com