c. asiguratul a provocat din culpă vătămarea sa corporală.
10. În cazul asigurării de persoane:
a. indemnizaţia de asigurare are caracter de despăgubire; b. asigurătorul se subrogă în drepturile asiguratului; 296 !--------------------
____________
Contrnctul deasigurare
c. indemnizaţia de asigurare nu se datorează dacă asiguratul a fost despăgubit integral de autorul faptei ilicite.
11. În cazul asigurării de răspundere civilă, este vorba despre: a. răspunderea civilă contractuală;
b. răspunderea civilă delictuală;
c. ambele tipuri de răspundere civilă.
12. Asigurătorul se subrogă în drepturile asiguratului plătit şipoate exercita acţiunea în regres împotriva celor răspunzătoride producerea pagubei în cazul:
a. asigurării de bunuri;
b. asigurării de răspundere civilă;
c. asigurării de persoane.
13. În cazul asigurării contractuale de răspundere civilă: a. despăgubirea se va plăti de către asigurător direct terţului păgubit, dacă acesta nu a fost despăgubit;
b. despăgubirea se va plăti de către asigurător asiguratului, dacă
acesta dovedeşte că l-a despăgubit pe terţul păgubit; c. terţul păgubit are acţiune directă împotriva asigurătorului.
----- ----··----------· -----·· -·· -------- ---------
I
�I_Spe_ţe �I I
Speţa nr. 1
A are în proprietate un autoturism, pentru care a fost încheiată o asigurare de răspundere civilă. Într-o seară, profitând de faptul că A a adormit, B, fiul său în vârstă de 16 ani, a luat cheile maşinii şi a condus maşina prin oraş.
La un moment dat, din cauza neatenţiei şi a lipsei de experienţă, B a produs un accident de circulaţie, soldat cu avarierea gravă a unei alte maşini. Societatea de asigurări C a achitat terţului păgubit suma de 12.000 de euro, reprezentând contravaloarea pagubei, şi a formulat acţiune în regres împotriva lui B, chemându-l în judecată şi pe A, în calitate de părinte.
a. În ce cazuri are asigurătorul dreptul la acţiunea în regres?
b. Ce temei juridic poate fi invocat pentru chemarea în judecată
şi a lui A?
c. Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 2
Între A, societate de asigurare, şi B s-a încheiat un contract de asigurare a unei maşini pe o perioada de un an, în contract prevăzându-se că neplata primei de asigurare în termen de 15 zile de la scadenţă atrage rezilierea de drept a contractului.
După 1 O luni de la încheierea contractului de asigurare, B a vândut maşina lui C, necomunicând nici societăţii de asigurare înstrăinarea şi nici lui C existenţa contractului de asigurare.
Prima de asigurare curentă a devenit scadentă, iar la 1 O zile de la scadenţă, maşina, parcată pe stradă, a fost avariată din cauza unei furtuni.
C, aflând de existenţa asigurării, a chemat în judecată societatea de asigurări A pentru obligarea acesteia la plata contravalorii reparaţiilor maşinii.
298 !--------------------