"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

174 Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

nu se regăsesc şi în ceea ce priveşte cererea de recuzare şi nu pot justifica extindereascutirii şi în privinţa acesteia.

În ceea ce priveşte cererea de recuzare a procurorului, magistratului-asistent,asistentului judiciar, grefierului, expertului judiciar, traducătorului autorizat sau interpretului,aceasta se soluţionează de completul de judecată învestit cu soluţionarea cauzei în carea fost formulată cererea de recuzare, ca orice alt incident procedural pentru care nu seprevede un regim juridic derogatoriu în privinţa repartizării între completuri şi a competenţei.

Potrivit art. 563 alin. (2) teza I C. proc. civ., cererea de recuzare a arbitrului sesoluţionează de tribunalul prevăzut la art. 547 alin. (1) din acelaşi act normativ. În conformitatecu acest din urmă text legal, pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi în organizarea şidesfăşurarea arbitrajului, precum şi pentru îndeplinirea altor atribuţii ce revin instanţeijudecătoreşti în arbitraj, partea interesată poate sesiza tribunalul în circumscripţia căruiaare loc arbitrajul; tribunalul va soluţiona cauza în completul prevăzut de lege pentrujudecata în primă instanţă.

Cererea de recuzare a executorului judecătoresc se judecă de instanţa de executare,potrivit art. 651 alin. (3) C. proc. civ.111

În cele ce urmează vom analiza cererea de recuzare a judecătorului în privinţaaspectelor care interesează materia taxelor judiciare de timbru.

Cererea de recuzare poate fi formulată în scris sau verbal în şedinţă, potrivit art. 47

alin. (1) C. proc. civ.

În ipoteza în care cererea de recuzare se formulează în scris, aceasta poate fi depusă

la dosar prin serviciul de registratură al instanţei sau în şedinţa de judecată.

În cazul în care cererea de recuzare este depusă la dosar prin serviciul de registratură

al instanţei, aceasta se înaintează completului din care fac parte judecătorul/judecătoriirecuzaţi, care, prin judecătorul însărcinat cu dispunerea măsurilor necesare pregătiriijudecăţii, va hotărî asupra completului căruia îi revine atribuţia judecării cererii de recuzare.

În funcţie de motivele de incompatibilitate invocate în cuprinsul cererii de recuzare,atribuţia soluţionării acesteia aparţine fie completului în faţa căruia s-a formulat recuzarea,şi toate actele procedu rale în legătură cu procesele având un atare obiect, în categoria cărora seinclud şi cererile de recuzare.

Potrivit art. 167 din Legea nr. 360/2023, această lege va intra în vigoare la data de 1 septembrie2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care au intratîn vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Art. 132 din Legea nr. 360/2023 a preluat în formă identică actualul art. 157 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în M. Of. nr. 852 din 20 decembrie2010, potrivit căruia cererile în faţa oricăror organe sau instanţe, precum şi toate actele proceduraleîn legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă

de timbru.

111 Potrivit art. 651 alin. (3) C. proc. civ., instanţa de executare soluţionează cererile de încuviinţarea executării silite, contestaţiile la executare, precum şi orice alte incidente apărute în cursul executării

silite, cu excepţia celor date de lege în competenţa altor instanţe sau organe.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com