"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Dacă cererea de recuzare nu este legal timbrată, în mod frecvent în practica judiciară,chiar completul în faţa căruia s-a formulat cererea de recuzare va stabili în sarcina celuice a formulat-o obligaţia ataşării la dosar a dovezii achitării taxei judiciare de timbru încuantum corespunzător [cuantum ce trebuie indicat expres în şedinţă, raportat la art. 31

alin. (1) din ordonanţă], sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată sau, după caz, cainsuficient timbrată, acordându-i un termen în vederea executării obligaţiei. Acest procedeueste folosit în practica judiciară pentru a nu prilejui amânarea judecăţii cererii de recuzare.

Dacă nu se recurge la un atare procedeu, completul căruia îi revine atribuţia judecăriiva dispune citarea celui care a formulat-o cu menţiunea de a ataşa la dosar dovada achităriitaxei judiciare de timbru în cuantum corespunzător [cuantum ce trebuie indicat expresîn cuprinsul citaţiei, raportat la art. 31 alin. (1) din ordonanţă] până la termenul stabilitpentru soluţionarea acesteia, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată sau, după caz,ca insuficient timbrată. În acest caz, citarea are ca unic scop încunoştinţarea părţii despreobligaţia de achitare a taxei judiciare de timbru, iar nu pentru prezentarea acesteia lamomentul soluţionării cererii, având în vedere că instanţa hotărăşte asupra recuzării fără

prezenţa părţilor, potrivit art. 51 alin. (1) C. proc. civ.

În toate ipotezele indicate anterior, dacă cel ce a formulat cererea de recuzarenu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente acesteia până la termenulfixat pentru soluţionarea sa, instanţa va admite excepţia nelegalei timbrări a cererii derecuzare şi, pe cale de consecinţă, va dispune anularea acesteia ca netimbrată sau, după

caz, ca insuficient timbrată.

Încheierea cuprinzând această soluţie se atacă în condiţiile art. 53 alin. (1)C. proc. civ.111, soluţia „anulării" urmând a fi inclusă în soluţia generică de respingere acererii prevăzută de acest articol.

În cazul reglementat de art. 48 C. proc. civ.121, partea care a formulat cererea derecuzare are obligaţia timbrării acesteia potrivit art. 9 lit. a) din ordonanţă, fiind fără

relevanţă faptul că judecătorul a formulat, la rândul său, declaraţie de abţinere.

cererii de recuzare înseşi. Dar şi invocarea excepţiei inadmisibilităţii cererii de recuza re de către acelaşi complet, în cazul dat, ar putea fi percepută în mod similar de către parte.

În opinia noastră, art. 9 lit. a) din ordonanţă impune o taxă judiciară de timbru pentru cererea de recuza re în materie civilă fără a deosebi după cum aceasta are sau nu caracter admisibil, fiind şi just, de altfel, să n u introducă asemenea d istincţii, din moment ce excepţia nelegalei timbrări a cererii primează în soluţionare excepţiei inadmisibilităţii acesteia.

111 Potrivit art. 53 alin. (1) C. proc. civ., încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată

numai de părţi, odată cu hotărârea prin care s-a soluţionat cauza; când această din urmă hotărâre este definitivă, încheierea va putea fi atacată cu recurs, la instanţa ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotărâri.

121 Art. 48 C. proc. civ., intitulat „Abţinerea judecătorului recuzat", are următorul conţinut: (1)

Judecătorul împotriva căruia este formulată o cerere de recuzare poate declara că se abţine.

(2)

Declaraţia de abţinere se soluţionează cu prioritate.

(3)

În caz de admitere a declaraţiei de a bţinere, cererea de recuza re, indiferent de motivul acesteia, va fi respinsă, prin aceeaşi încheiere, ca rămasă fără obiect.

178 Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TI MBRU

În ipoteza în care declaraţia de abţinere a fost admisă, iar, pe cale de consecinţă,cererea de recuzare a fost respinsă ca rămasă fără obiect, potrivit art. 48 alin. (3) C. proc. civ.,cel care a formulat cererea de recuzare este în drept să solicite restituirea a jumătate dintaxa judiciară de timbru achitată, în temeiul art. 45 alin. (1) lit. i) şi alin. (2) din ordonanţă.

§3. Cererea de strămutare în materie civilă

Independent de motivul prevăzut de art. 140 C. proc. civ.111, cererea de strămutareîn materie civilă se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei.

Cererea de strămutare în materie penală nu se timbrează, aceasta incluzându-se însintagma „acţiuni şi cereri privitoare la cauzele penale", scutite de la plata taxei judiciarede timbru potrivit art. 29 alin. (1) lit. i) din ordonanţă.

În ipoteza cererilor de strămutare formulate de către subiecte ce beneficiază descutire subiectivă [de pildă, scutirile prevăzute de art. 30 alin. (1) teza I din ordonanţă],apreciem că aceste cereri nu sunt supuse timbrării, întrucât scutirea respectivă este instituită

în considerarea persoanei, în timp ce obiectul cererii este indiferent raţiunilor care aufundamentat acordarea beneficiului fiscal.

În schimb, în ipoteza cererilor de strămutare formulate într-un proces privind ocerere scutită de la plata taxei judiciare de timbru în considerarea obiectului său [scutireobiectivă, de pildă, scutirea prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. a) din ordonanţă] sau înconsiderarea atât a obiectului său, cât şi a subiectului care a formulat-o [scutire mixtă,de exemplu, scutirea prevăzută de art. 29 alin. (2) din ordonanţă], considerăm că acestearămân supuse timbrării potrivit art. 9 lit. b) din ordonanţă121•

În acest din urmă caz, raţiunile care au stat la baza acordării beneficiului fiscal, fiindstrâns legate de obiectul respectivelor cereri scutite de la plata taxelor judiciare de timbru,(4)

În cazul în care declaraţia de abţinere se respinge, prin aceeaşi încheiere instanţa se vapronunţa şi asupra cererii de recuzare.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com