"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

176

Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

invocate. Repartizarea cererii unui complet de judecată constituie un aspect ce implică

prioritate în stabilire faţă de cel privitor la timbrarea cererii.

În ipotezele vizate de art. 47 alin. (4) teza I C. proc. civ., respectiv acelea în carecererea de recuzare are caracter inadmisibil (cerere prin care se invocă alte motive decâtcele prevăzute de art. 41 şi art. 42; cerere de recuzare a altor judecători decât cei prevăzuţila art. 46, respectiv aceia care fac parte din completul de judecată căruia pricina i-a fostrepartizată pentru soluţionare; cerere îndreptată împotriva aceluiaşi judecător pentru acelaşimotiv de incompatibilitate), completul în faţa căruia s-a formulat cererea de recuzare,incluzându-l pe judecător recuzat, este cel care va verifica şi aspectul timbrării cererii.

Aşadar, în opinia noastră, stabilirea completului căruia îi revine atribuţia judecăriicererii de recuzare primează faţă de soluţionarea excepţiei de netimbrare a cererii derecuzare, care, la rândul său, primează faţă de soluţionarea excepţiei inadmisibilităţiiacesteia.

În cazul analizat însă, completul căruia îi revine atribuţia judecării cererii de recuzareeste stabilit de lege tocmai în considerarea caracterul inadmisibil al acesteia.

Date fiind aceste premise, apreciem că preşedintele completului de judecată, încazul analizat, ar trebui să procedeze după cum urmează:

mai întâi, să se pronunţe asupra repartizării cererii de recuzare şi să stabilească,verbal în şedinţă, că cererea de recuzare se soluţionează de completul în faţa căruia a fostformulată, potrivit art. 47 alin. (4) teza a li-a C. proc. civ.;apoi, dacă cererea de recuzare nu este legal timbrată, să stabilească în sarcinacelui ce a formulat-o obligaţia de a ataşa la dosar dovada achitării taxei judiciare detimbru în cuantum corespunzător [cuantum ce trebuie indicat expres în şedinţă, raportatla art. 31 alin. (1) din ordonanţă] până la termenul stabilit pentru soluţionarea acesteia,sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată; dacă

până la respectivul termen partea nu şi-a îndeplinit obligaţia, instanţa va admite excepţianelegalei timbrări a cererii de recuzare şi o va anula în consecinţă;dacă cererea de recuzare este legal timbrată, instanţa va admite excepţia inadmisibilităţii cererii de recuzare şi o va respinge în consecinţăl11.

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea A. DANCIU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 138. Autoareaa arătat următoarele: ,,Apreciem că, într-o atare situaţie, nu va mai fi stabilită taxa judiciară de timbruaferentă cererii de recuzare, având în vedere faptul că singura soluţie ce se poate pronunţa de cătrecompletul în faţa căruia s-a formulat cererea este reprezentată de respingerea ca inadmisibilă a acesteia,nu şi de anularea ca urmare a netimbrării. Prin raportare la regula prevăzută de art. 110 alin. (1) dinRegulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, ( ... ) respectiv aceea a soluţionăriicererii de recuzare de completul cu numărul imediat următor, care judecă în aceeaşi materie, opinămcă dispoziţiile art. 47 alin. (4) C.pr.civ. instituie o excepţie, fiind de strică interpretare şi aplicare.

Astfel, în faţa completului învestit cu soluţionarea cauzei se realizează un filtru de admisibilitateşi doar ulterior se va proceda la stabilirea taxei de timbru, respectiv la soluţionarea propriu-zisă acererii de recuzare".

Considerăm că această opinie îşi are, desigur, justeţea sa, mai ales în contextul în care soluţiapropusă în prezentul comentariu [aceea ca, mai întâi, judecătorul să se pronunţe asupra repartizăriicererii de recuzare şi să stabilească, verbal în şedinţă, că cererea de recuzare se soluţionează decompletul în faţa căruia a fost formulată, potrivit art. 47 alin. (4) teza a l i-a C. proc. civ.] ar puteadetermina partea să formuleze o nouă cerere de recuzare pentru motivul antepronunţării asupra

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 9

177

În ipoteza în care cererea de recuzare nu este inadmisibilă, completul în faţa căruias-a formulat cererea de recuzare o va înainta completului căruia îi revine atribuţia judecăriiacesteia potrivit art. 109 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com