"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G . NR. 80/2013

Art. 9

175

potrivit art. 47 alin. (4) teza a li-a C. proc. civ.111, fie completului stabilit potrivit art. 109

din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti121•

Judecătorul din completul căruia îi revine atribuţia judecării cererii de recuzareînsărcinat cu dispunerea măsurilor necesare pregătirii judecăţii va verifica dacă aceasta estelegal timbrată. Dacă cererea de recuzare nu este legal timbrată, prin rezoluţie, judecătorulva dispune citarea celui care a formulat-o, cu menţiunea de a ataşa la dosar dovadaachitării taxei judiciare de timbru în cuantum corespunzător [cuantum ce trebuie indicatexpres în cuprinsul citaţiei, raportat la art. 31 alin. (1) din ordonanţă] până la termenulstabilit pentru soluţionarea acesteia, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată sau,după caz, ca insuficient timbrată. În acest caz, citarea are ca unic scop încunoştinţareapărţii despre obligaţia de achitare a taxei judiciare de timbru, iar nu pentru prezentareaacesteia la momentul soluţionării cererii, având în vedere că instanţa hotărăşte asuprarecuzării fără prezenţa părţilor, potrivit art. 51 alin. (1) C. proc. civ.

Dacă cererea de recuzare este formulată în şedinţă, de asemenea, completul dincare fac parte judecătorul/judecătorii recuzaţi va stabili, mai întâi, completul căruia îirevine atribuţia judecării cererii de recuzare, prin raportare la motivele de incompatibilitate111 Potrivit art. 47 alin. (4) C. proc. civ., nerespectarea condiţiilor acestui articol atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare; în acest caz, inadmisibilitatea se constată chiar de completul înfaţa căruia s-a formulat cererea de recuzare, cu participarea judecătorului recuzat.

121 Art. 109 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prinHotărârea nr. 3243/2022 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, publicată

în M. Of. nr. 1254 şi nr. 1254 bis din 27 decembrie 2022, are următorul conţinut:(1)

Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abţinerea tuturormembrilor completului de judecată, se vor soluţiona de completul cu numărul imediat următor,care judecă în aceeaşi materie. Dacă în materia respectivă nu mai există decât un singur completde judecată, incidentele procedurale referitoare la toţi membrii completului se vor soluţiona deacesta. Dacă nu mai există un complet care judecă în acea materie, incidentele vor fi soluţionatede completul din materia şi după regulile stabilite de preşedintele instanţei. ( ... )(4)

În situaţia în care incidentele procedurale se referă la o parte din membrii completuluide judecată, soluţionarea acestora se va face de către un complet constituit prin includerea judecătorului sau a judecătorilor stabiliţi prin planificarea de permanenţă, pe materii, realizată cel puţintrimestrial. ( ... )

(6)

Planificarea de permanenţă se întocmeşte de preşedintele instanţei pe baza propunerilorformulate de preşedinţii de secţie, ţinându-se cont de completu rile de judecată din care face partejudecătorul, având prioritate asigurarea tim pului necesar studierii dosarelor.

(7)

Planificarea de permanenţă se face pentru fiecare zi. Incidentele procedurale se soluţionează,de regulă, în ziua în care au fost invocate. Întregirea completului se face cu judecătorul sau judecătoriidin planificarea de permanenţă din ziua în care acestea au fost invocate.

(8)

În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acestsens un proces-verbal.

(9)

În cazul existenţei, într-o singură zi, a mai multor incidente procedurale sau a situaţiilor deabsenţă a membrilor completului de judecată, soluţionarea acestora se face, prin rotaţie, de judecătorii aflaţi pe planificarea de permanenţă din acea dată, în ordinea înregistrării.

(10) În mod excepţional, în situaţia în care, ca urmare a incompatibilităţii sau a altor cauze, încadrul unei secţii nu se poate constitui un complet de judecată, preşedintele instanţei, cu avizulcolegiului de conducere, poate dispune participarea unor judecători de la alte secţii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com