"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

180

Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În opinia noastră, această cerere este supusă unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 20 de lei, indiferent dacă repunerea priveşte un termen de drept substanţiali11 sauu n termen de drept procedu ra l (termen de decădere de d rept procesual şi termen deprescripţie a dreptului de a obţine executarea silită)121, pentru următoarele considerente:textul legal menţionat a nterior n u i nstituie vreo distincţie cu privire la naturatermenului în raport de care se solicită repunerea;

este adevărat că, dată fiind sintagma folosită în pa rtea de început a art. 9 dinordonanţă, cererea de repunere în termen trebuie să fie formulată în cursul unui processau în legătură cu un proces;

Astfel, termenele de drept substanţial în legătură cu care Codu l civil recunoaştebeneficiul repunerii în termen sunt termenul prescripţie extinctivă a d reptului material laacţiune (art. 2.522 C. civ.131) şi termenul de exercitare a dreptului de opţiune succesorală,termen de decădere de drept substanţial căruia i se aplică tot prevederile de la repunereaîn termenul de prescripţie extinctivă [art. 1. 103 alin. (3) C. civ.141] .

Apreciem c ă cererea de repunere î n termenul de prescripţie extinctivă a dreptuluimaterial la acţiune se poate încadra în categoria „cererilor în legătură cu un proces", respectiva celui în care s-a formulat cererea al cărei drept la acţiune este supus prescripţiei extinctiveşi în privinţa căreia s-a invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Cererea derepunere în termenul de prescripţie extinctivă a dreptului material la acţiune nu constituieo cerere aptă de a fi admisă în lipsa formulării cererii al cărei drept material s-a prescris,aspect ce rezultă din art. 2.522 alin. (2) C. civ.151

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea A. DANCIU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 142. Autoareaa arătat următoarele: ,,Art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 80/2013 prevede o taxă judiciară de timbru încuantum de 20 lei pentru astfel de cereri formulate în cursul procesului sau în legătură cu un proces.

Apreciem, aşadar, că textul legal este aplicabil exclusiv în cazul cererilor referitoare la termeneleprocedurale instituite în vederea exercitării unor drepturi procesuale, conform art. 186 C.pr.civ. ( ... )Deşi instituţia juridică a repunerii în termen este reglementată şi în dreptul substanţial, cerereaavând acest obiect nu se circumscrie sferei de aplicare a art. 9 lit. c) din O.U.G. nr. 80/2013, deoareceaceasta nu îndeplineşte condiţia de a fi formulată în cursul unui proces sau în legătură cu un proces.

Astfel, cererea de repunere în termenul de exercitare a unui drept subiectiv civil are natura uneicereri în justiţie în sensul art. 30 alin. (1) C.pr.civ., urmând a fi supusă regulilor privind timbrajulcererilor neevaluabile în bani, respectiv cele prevăzute de art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013".

121 Potrivit art. 186 alin. (1) C. proc. civ., partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă

în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate.

În conformitate cu art. 710 alin. (1) C. proc. civ., după împlinirea termenului de prescripţie,creditorul poate cere repunerea în acest termen numai dacă a fost împiedicat să ceară executareadatorită unor motive temeinice.

131 În conformitate cu art. 2.522 alin. (1) C. civ., cel care, din motive temeinice, nu şi-a exercitat întermen dreptul la acţiune supus prescripţiei poate cere organului de jurisdicţie competent repunereaîn termen şi judecarea cauzei.

141 Potrivit art. 1.103 alin. (3) C. civ., termenului prevăzut la alin. (1) [termenul de exercitare adreptului de opţiune succesorală - n.n.] i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoarela suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

151 Art. 2.522 alin. (2) C. civ. prevede că repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă

partea şi-a exercitat dreptul la acţiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile, socotit dinziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care a u justificat depăşireatermenului de prescripţie.

„Este de observat faptul că termenul de 30 de zile nu este legat de termenul de introducerea cererii de repunere în termenul de prescripţie extinctivă, ci de cel de introducere a acţiunii în

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com