"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

262 Art. 14

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

De asemenea, în conformitate cu art. 70 alin. (5) din Legea nr. 85/2014, creditorulcare are înregistrată o cerere de deschidere a procedurii, în cazuri urgente, până la datajudecării cererii, poate solicita judecătorului-sindic pronunţarea unei ordonanţe preşedinţialeprin care să dispună măsuri vremelnice, în scopul suspendării operaţiunilor de înstrăinarea unor bunuri sau drepturi patrimoniale importante din averea debitorului, sub sancţiuneanulităţii, precum şi măsuri de conservare a acestor bunuri.

Această cerere formulată pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale se timbrează

cu o taxă judiciară în cuantum de 200 de lei, potrivit art. 14 alin. (1) din ordonanţă, iarnu cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 6 alin. (4) teza I din acelaşi actnormativ; art. 14 alin. (1) constituie o normă specială faţă de norma generală în materiatimbrării cererilor formulate pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale reprezentată

de art. 6 alin. (4), înlăturându-i, ca atare, aplicarea.

Potrivit art. 204 şi art. 242 din Legea nr. 85/2014, prevederile capitolului I al titlului li,cu excepţia celor cuprinse în secţiunea a 6-a, se aplică în mod corespunzător proceduriifalimentului instituţiilor de credit, respectiv procedurii falimentului societăţilor de asigurare/

reasigurare, cu derogările şi completările prevăzute în capitolul III, respectiv în capitolul IV

ale aceluiaşi titlu.

§3. Cererile de competenţa instanţelor judecătoreşti având ca obiect înregistrăriîn registrul comerţului

Potrivit art. 14 alin. (2) din ordonanţă, cererile de competenţa instanţelor judecătoreştiavând ca obiect înregistrări în registrul comerţului se timbrează cu o taxă judiciară încuantum de 100 de lei.

În conformitate cu art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 265/2022 privind registrulcomerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupraînregistrării în registrul comerţului111, prin înregistrare se înţelege orice operaţiune deînscriere în registrul comerţului, cuprinzând:

înmatricularea în registrul comerţului a persoanelor juridice supuse, potrivit legii,acestei obligaţii;

înregistrarea în registrul comerţului, înainte de începerea activităţii economice, apersoanelor fizice autorizate, a întreprinderilor individuale şi a întreprinderilor familiale;înregistrarea în registrul comerţului, înainte de începerea activităţii economice, asucursalelor persoanelor juridice române sau străine supuse, potrivit legii, acestei obligaţii;înscrierea de menţiuni în registrul comerţului cu privire la actele şi faptele pentrucare legea prevede această obligaţie, înscrierea de menţiuni cu privire la depunerea deacte, înscrierea de menţiuni privind depunerea declaraţiilor-tip pe propria răspundere cuprivire la îndeplinirea condiţiilor de funcţionare şi a datelor cuprinse în acestea;înscrierea în registrul comerţului a unor operaţiuni prevăzute de lege, comunicatede autoritatea sau instituţia publică competentă.

Art. 4 alin. (1) din acelaşi act normativ prevede că registrul comerţului este serviciulpublic de interes general prin care se asigură înregistrarea şi publicitatea profesioniştilorpersoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, înmatricularea111 Publicată în M. Of. nr. 750 din 26 iulie 2022.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com