"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

260 Art. 14

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Totodată, în conformitate cu art. 51 alin. (1) lit. f) din lege, comitetul creditorilorare dreptul să introducă acţiuni pentru anularea unor acte sau operaţiuni frauduloase,făcute de debitor în dauna creditorilor, potrivit prevederilor art. 117 alin. (1)111, atunci cândastfel de acţiuni nu au fost introduse de administratorul judiciar ori de lichidatorul judiciar.

Nici în acest caz, cererea respectivă, deşi respectă obiectul prevăzut de art. 115 alin. (1)din Legea nr. 85/2014, nu este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, timbrându-sepotrivit art. 14 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, întrucât nu este formulată de subiectul înfavoarea căruia a fost instituită scutirea.

scutirea se aplică indiferent dacă cererile introduse de/prin administratorul judiciarsau de lichidatorul judiciar sunt adresate judecătorului-sindic ori instanţelor de dreptcomunI2I; în ceea ce priveşte cererile deduse spre soluţionare instanţelor de drept comunprin administratorul judiciar sau prin lichidatorul judiciar, pentru a beneficia de scutireaprevăzută de art. 115 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, acestea trebuie să aibă ca obiectrecuperarea creanţelor debitorului, iar nu un alt obiect, cum ar fi o revendicare, evacuareetc.13I; Astfel, potrivit art. 58 lit. I) din Legea nr. 85/2014, printre atribuţiile administratoruluijudiciar se numără şi formularea şi susţinerea acţiunilor în pretenţii pentru încasareacreanţelor debitorului, pentru aceasta putând angaja avocaţi.

calea de atac declarată de/prin administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciareste, de asemenea, scutită de la plata taxei judiciare de timbru, în aplicarea art. 28 dinordonanţă;

În schimb, calea de atac declarată de orice alt subiect împotriva hotărârii pronunţateasupra unei cereri introduse de/prin administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar,ce a fost scutită de la plata taxei judiciare de timbru în temeiul art. 115 alin. (1) din Legeanr. 85/2014, este supusă timbrării potrivit art. 23 alin. (1) lit. a) şi art. 14 alin. (1) dinordonanţă. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unorchestiuni de drept a pronunţat Decizia nr. 55/2017, prin care a stabilit, cu efect obligatoriu,că dispoziţiile art. 28 din O.U.G. nr. 80/2013 se interpretează în sensul că de scutirea dela plata taxei judiciare de timbru în calea de atac beneficiază numai reclamantul care afost scutit în primă instanţă de obligaţia timbrării141.

De asemenea, dacă cererea de chemare în judecată, formulată de debitorul îninsolvenţă prin administratorul judiciar, a fost scutită de la plata taxei judiciare de timbruîn temeiul art. 115 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, calea de atac declarată de acestaîmpotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate în primă instanţă este supusă timbrării, dacă,la momentul declarării căii de atac, procedura insolvenţei debitorului era închisă, acestaredresându-şi activitatea; în acest caz, nu mai sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 115

alin. (1) din Legea nr. 85/2014 pentru acordarea facilităţii legale în discuţie.

dacă debitorul, scutit de la plata taxei judiciare de timbru în temeiul art. 115 alin. (1)din Legea nr. 85/2014, transmite calitatea sa procesuală activă, în cursul procesului, potrivit1 1 În conformitate cu art. 117 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar/lichidatoruljudiciar poate introduce la judecătorul-sindic acţiuni pentru anularea actelor sau operaţiunilorfrauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii.

121 A.AL OANĂ, R. Rusu-OANĂ, în L.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 181.

131 R.I. ORZA, în T. C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 461.

141 A se vedea, pentru dezvoltări, comentariul aferent art. 28 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com