"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

264 Art. 14

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

(3)

Instanţa soluţionează plângerea în complet alcătuit dintr-un singur judecător, cucitarea părţii şi a oficiului registrului comerţului competent.

(4)

Hotărârea prin care este soluţionată plângerea este executorie şi este supusă numaiapelului. Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea hotărârii.

Prin urmare, atât plângerea împotriva încheierii registratorului, cât şi cererile legatede activitatea de înregistrare în registrul comerţului ori introduse, potrivit legii, de oricepersoane interesate se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivitart. 14 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013.

În schimb, cererile introduse de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, indiferentdacă pe cale principală sau incidentală111, de competenţa instanţelor judecătoreşti, suntscutite de taxă judiciară de timbru, potrivit art. 119 alin. (2) din Legea nr. 265/2022.

De asemenea, este de amintit şi art. 29 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013, potrivit căruiasunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile pentru dizolvarea societăţilor reglementatede Legea nr. 31/1990, republicată, şi a grupurilor de interes economic, formulate de OficiulNaţional al Registrului Comerţului.

Apelul declarat împotriva hotărârii judecătoreşti prin care este soluţionată plângerease timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 23 alin. (1) lit. a) dinordonanţă, cu excepţia celui exercitat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care,în temeiul art. 119 alin. (2) din Legea nr. 265/2022, este scutit de la plata taxei judiciarede timbru.

Art. 120 din Legea nr. 265/2022 are următorul conţinut:

(1)

Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-omenţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară judecătoriei, în cazul profesioniştilorpersoane fizice, şi tribunalului/tribunalului specializat, în cazul profesioniştilor persoanejuridice, radierea înregistrării generatoare de prejudicii şi, după caz, repunerea în situaţiaanterioară, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia.

(2)

Cererea se depune la oficiul registrului comerţului în care este înregistrat profesionistulşi despre aceasta se face menţiune în registrul comerţului. În termen de 3 zile lucrătoare dela data depunerii, oficiul registrului comerţului înaintează cererea judecătoriei, tribunalului/

tribunalului specializat în a cărui rază teritorială se află sediul profesionistului, iar în cazulsucursalei înfiinţate în alt judeţ, la cererea persoanei juridice prejudiciate, la tribunalul/

tribunalul specializat din judeţul în care îşi are sediul sucursala.

(3)

Instanţa se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi aprofesionistului.

(4)

Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu apel,iar termenul de apel curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare,pentru părţile lipsă.

(5)

Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească

definitivă în Buletin [Buletinul electronic al registrului comerţului - n.n.]. În acest scop,instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească rămasă

definitivă.

111 Potrivit art. 119 alin. (1) din Legea nr. 265/2022, Oficiul National al Registrului Comerţuluiare legitimare procesuală activă şi poate interveni în orice proces privind înregistrări în registrulcomerţului, interesul fiind prezumat.

o.U.G. NR. 80/2013

Art. 14

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com