"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Neintroducerea cererii în termenele arătate la alin. (1) şi {3) atrage decăderea soţuluipârât din dreptul de a cere divorţul pentru acele motive. Dacă cererea reclamantului afost respinsă, soţul pârât poate cere divorţul pentru motive ivite ulterior.

Cererea reconvenţională se timbrează, în funcţie de motivul de divorţ invocat prinintermediul său, fie cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 15 lit. b) dinordonanţă, fie cu o taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 15 lit. c)din acelaşi act normativ.

În ipoteza în care pârâtul îşi exprimă acordul cu privire la admiterea cererii de divorţ

promovate de reclamant nu suntem în prezenţa unei cereri reconvenţionale, întrucât, înacest caz, pârâtul nu a formulat pretenţii proprii în legătură cu cererea reclamantului,cerinţă prevăzută de art. 209 alin. (1) C. proc. civ. pentru cererea reconvenţională. Înaceastă ipoteză, pârâtul nu datorează taxă judiciară de timbru.

1.1. Divorţul remediu

În noţiunea de „divorţ remediu" se includ divorţul prin acordul părţilor [art. 373

lit. a) C. civ., art. 929-932 C. proc. civ.], precum şi divorţul din motive de sănătate [art. 373

lit. d) C. civ., art. 933 C. proc. civ.].

1.1.1. Divorţul prin acordul soţilor

Cererea de divorţ prin acordul soţilor presupune una dintre următoarele manifestăriprocedurale:

cerere de divorţ formulată de ambii soţi;

cerere de divorţ formulată de unul dintre soţi şi acceptată de celălalt soţ.

1.1.1.1. Cererea de divorţ a ambilor soţi

Cererea de divorţ a ambilor soţi se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de200 de lei, potrivit art. 15 lit. a) din ordonanţă.

În primul rând, această taxă judiciară de timbru este cerută de lege numai în ipotezaîn care cererea de divorţ în discuţie este adresată instanţei judecătoreşti, iar nu notarului

268

Art. 15

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

public sau ofiţerului de stare civilă, întrucât, raportat la art. 1 alin. (1) din ordonanţă, cererileadresate acestor din urmă două subiecte nu sunt incluse în domeniul său de aplicare.

În al doilea rând, potrivit 930 alin. (1) C. proc. civ., în cazul în care cererea dedivorţ se întemeiază, în condiţiile prevăzute de Codul civil, pe acordul părţilor, ea va fisemnată de ambii soţi sau de către un mandatar comun, cu procură specială autentică;dacă mandatarul este avocat, el va certifica semnătura soţilor, potrivit legii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com