"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

21

În sensul indicat se impune menţionarea parag. 57 din considerentele Decizieinr. 2/2020111, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Completul pentru soluţionarearecursului în interesul legii, paragraf elocvent pentru stabilirea regulilor în materia timbrării:

,,Observarea prin comparaţie, pe de o parte, a reglementării de la art. 1 alin. (1)şi (3) şi art. 29 din cuprinsul O.U.G. nr. 80/2013, iar, pe de altă parte, a celei din cuprinsulart. 35 alin. (2) şi art. 9 din acelaşi act normativ, favorizează concluzia că, în cazul cererilordepuse în cursul procesului sau în legătură cu procesul şi care nu modifică valoarea taxabilă

sau caracterul cererii iniţiale, regula şi excepţia sunt inversate faţă de cele instituite prinart. 1 alin. (1) şi (3) din ordonanţa de urgenţă pentru acţiunile şi cererile în justiţie. Anume,în cazul celor avute în vedere prin norma reprezentată de art. 35 alin. (2), regula este că

acestea nu se taxează, în timp ce cazurile de excepţie în care se datorează taxă judiciară detimbru nu pot fi decât cele anume prevăzute de legiuitor şi care se regăsesc menţionatelimitativ în cuprinsul art. 9 din actul normativ analizat".

Acest regim juridic al timbrării se aplică următoarelor cereri în justiţie:apărări procedurale care nu se invocă pe cale de excepţie procesuală, ci de „cerere";De exemplu, cererea de recuzare în materie civilă este supusă timbrării, întrucâttaxa judiciară de timbru aferentă acesteia este prevăzută de art. 9 lit. a) din ordonanţă.

În schimb, cererea de suspendare a procesului, cererea de a se lua act de renunţareareclamantului la judecata cererii de chemare în judecată, cererea de înlocuire a unui martor,cererea de amânare a judecăţii, precum şi altele asemenea nu se timbrează, întrucât nusunt enumerate ca fiind supuse timbrării în cuprinsul art. 9 din ordonanţă sau într-un alttext legal special.

cereri contencioase care nu au natură juridică de cerere de chemare în judecată,formulate în cursul procesului şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterulcererii iniţiale;

În opinia noastră, cererea de intervenţie voluntară accesorie constituie o cererecare se încadrează în această categorie şi, din moment ce timbrarea sa nu este prevăzută

în mod expres de vreun text legal, aceasta nu este supusă timbrării121•

cereri contencioase formulate în legătură cu un proces;

De exemplu, cererea de acordare a cheltuielilor de judecată ocazionate de procesul încadrul căruia au fost solicitate sau cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărâriijudecătoreşti pronunţate asupra unei cereri contencioase nu se timbrează, întrucât nusunt enumerate ca fiind supuse timbrării în cuprinsul art. 9 din ordonanţă sau într-un alttext legal special.

cereri necontencioase formulate în legătură cu un proces.

De pildă, cererea de legalizare de copii de pe înscrisurile aflate la dosar este supusă

timbrării, întrucât taxa judiciară de timbru aferentă acesteia este prevăzută de art. 9 lit. j)din ordonanţă.

111 Publicată în M. Of. nr. 177 din 4 martie 2020.

Instanţa supremă, în soluţionarea recursului în interesul legii, a stabilit cu efect obligatoriucă, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 28 raportat la art. 35 alin. (2), art. 9 şiart. 34 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013, nu sunt supuse taxei judiciare de timbru căile de atac atuncicând acestea vizează soluţiile pronunţate de instanţele anterioare asupra cererii accesorii formulateîn proces de părţi, de acordare a cheltuielilor de judecată.

121 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 34 din ordonanţă.

22

Art. I

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

8.2. Regimul juridic al timbrării cererilor adresate Ministerului Justiţiei. Regula -

scutirea de la plata taxei de timbru. Excepţia - timbrarea

Cererile adresate Ministerului Justiţiei sunt supuse timbrării dacă sunt cuprinse înenumerarea art. 22 din ordonanţă sau într-un alt text legal care prevede în mod exprestimbrarea acestora.

Dacă pentru o anumită cerere adresată Ministerului Justiţiei legea nu prevede înmod expres timbrarea, aceasta este scutită de la plata taxei de timbru.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com