"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. I

19

să fi ieşit din patrimoniul acesteia, în afara faptului că, în opinia noastră, contravine noţiuniide „cheltuială" folosite în cuprinsul art. 451-453 C. proc. civ., ar fi aptă să conducă şi laîmbogăţirea fără just temei a părţii care a câştigat procesul, în măsura în care plătitorultaxei nu i-ar solicita restituirea sumei pe care acesta din urmă a achitat-o.

Atunci când debitorul taxei nu a restituit suma plătitorului acesteia până la finaluletapei procesuale în care s-a formulat cererea supusă timbrării, debitorul taxei areposibilitatea, ulterior restituirii, să formuleze o cerere de acordare a sumei respective cutitlu de cheltuieli de judecată, pe calea unui proces separat.

Dacă debitorul taxei nu restituie suma respectivă plătitorului taxei, acesta din urmă,sub rezerva titlului cu care a fost achitată suma, are posibilitatea să se îndrepte împotrivadebitorului taxei cu o acţiune în pretenţii întemeiată pe raporturi contractuale (mandat[11)sau, după caz, pe îmbogăţire fără just temei.

§8. Timbrarea şi scutirea de la plata taxei de timbru - reguli şi excepţii8.1. Regimul juridic al timbrării cererilor şi apărărilor adresate instanţelorjudecătoreşti

După cum am arătat anterior[21, dintre toate manifestările acţiunii civile, sunt supusetimbrării, în condiţiile legii, pe de o parte, cererile în justiţie şi, pe de altă parte, apărărileprocedurale ce nu se invocă sub formă de excepţie procesuală, ci care implică formulareaunor „cereri" vizând operarea unui incident procedural.

Apărările de fond şi excepţiile procesuale nu sunt supuse timbrării.

8.1.1. Regimul juridic al timbrării cererilor în justiţie (cu excepţia cererilor formulateîn cursul procesului şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterul cereriiiniţiale şi a celor formulate în legătură cu un proces). Regula - timbrarea. Excepţia -

scutirea de la plata taxei judiciare de timbru

Potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanţă, acţiunile şi cererile introduse la instanţelejudecătoreşti ( ... ) sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevăzute în această ordonanţă

de urgenţă.

În conformitate cu alin. (3) al aceluiaşi articol, în cazurile anume prevăzute delege, acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti ( ... ) sunt scutite de la platataxelor judiciare de timbru.

Din coroborarea celor două dispoziţii specificate anterior rezultă că, în materiataxelor de timbru aferente cererilor în justiţie, regula este timbrarea, iar excepţia estescutirea de la plata taxei judiciare de timbru.

111 Potrivit art. 2.026 C. civ., mandantul este obligat să repare prejudiciul suferit de către mandatarîn executarea mandatului, dacă acest prejudiciu nu provine din culpa mandatarului.

De asemenea, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitareaprofesiei de avocat, republicată în M. Of. nr. 440 din 24 mai 2018, pentru activitatea sa profesională

avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual

al clientului său.

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 3.3. din secţiunea §3 a comentariului aferent art. 1

din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com