"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 2. [Criteriul de stabilire a taxelor de timbru]

Taxele judiciare de timbru se stabilesc în mod diferenţiat, după cum obiectulacestora este sau nu evaluabil în bani, cu excepţiile prevăzute de lege.

COMENTARIU

§1. Criteriul de stabilire a taxelor de timbru

În primul rând, se impune menţionarea faptului că textul art. 2 din ordonanţă nueste exprimat în termeni riguroşi, întrucât adjectivul pronominal demonstrativ „acestora"

nu se poate referi la obiectul „taxelor", ci numai la obiectul „cererilor", substantiv careînsă nu se regăseşte în acest text, ci în textele articolului precedent.

Taxele de timbru se stabilesc prin raportare la obiectul cererilor supuse timbrării,obiect care este evaluabil sau neevaluabil în bani, nicidecum la obiectul taxelor, acesta dinurmă fiind întotdeauna reprezentat de o sumă de bani determinată. În acest caz, art. 1 dinLegea nr. 146/1997 cuprindea o exprimare mult mai exactă, şi anume aceea că acţiunileşi cererile se taxau în mod diferenţiat, după cum obiectul acestora era sau nu evaluabilîn bani, cu excepţiile prevăzute de lege.

În al doilea rând, chiar dacă legea prevede drept criteriu pentru determinarea taxeide timbru caracterul evaluabil sau neevaluabil în bani al obiectului cererii supuse timbrării,în realitate cuantumul taxei de timbru aferente unei cereri este determinat, cu prioritate,în funcţie de obiectul concret al acesteia, indiferent dacă este sau nu evaluabil în bani.

Numai în măsura în care actul normativ nu stabileşte o anumită taxă de timbrupentru o cerere având un anumit obiect, se recurge, pentru determinarea acesteia, lacriteriul legal înscris în art. 2 din ordonanţă, criteriu ce conduce la aplicarea regulilorgenerale prevăzute în art. 3 alin. (1), pentru cererile evaluabile în bani, şi, respectiv, înart. 27, pentru cererile neevaluabile în bani.

De exemplu, cererea privind acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduseonoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se timbrează cu o taxă judiciară de100 de lei, potrivit art. 7 alin. (1) din ordonanţă, neavând relevanţă pentru determinareacuantumului taxei faptul că aceasta constituie o cerere evaluabilă în bani. Cu alte cuvinte,taxa judiciară de timbru aferentă cererii menţionate anterior se determină prin raportarela obiectul cererii (despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii saureputaţiei unei persoane fizice), fără a prezenta interes practic includerea acestei cereriîn categoria celor evaluabile în bani.

În schimb, cererea având ca obiect restituirea unei sume împrumutate în temeiul unuicontract de împrumut de consumaţie se timbrează potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă,pentru că, neexistând un text legal care să prevadă o taxă judiciară de timbru pentru ocerere având un atare obiect, se recurge, pentru determinarea sa, la criteriul înscris înart. 2, cererea fiind catalogată drept una evaluabilă în bani.

În Decizia nr. 422/2003111, Curtea Constituţională a constatat că „instituirea diferenţiată

a plăţii taxelor judiciare de timbru după cum obiectul acestora este sau nu este evaluabilîn bani, cu excepţiile prevăzute de lege, nu constituie o discriminare sau o atingere adusă

acestui principiu constituţional; potrivit art. 139 alin. (1) din Constituţie, impozitele, taxeleşi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se1'1 Publicată în M. Of. nr. 908 din 19 decembrie 2003.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com