"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

- Când asociaţia urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;

- Asociaţia a devenit insolvabilă;

- Dacă asociaţia desfăşoară activităţi pentru care, potrivit legii, sunt necesare auto-rizaţii administrative prealabile pe care aceasta nu le-a obţinut.

Sesizarea instanţei poate fi făcută de orice persoană interesată iar instanţa competentă este şi de această dată judecătoria în a cărei circumscripţie asociaţia îşi are sediul.

Spre deosebire de situaţia dizolvării de drept, în cazurile de dizolvare prin hotărâre judecătorească instanţa are deplină putere de apreciere pentru a dispune sau nu dizolvarea.

În sfârşit, potrivit art. 57, asociaţia se poate dizolva şi prin hotărârea adunării generale. Dacă o asemenea hotărâre a fost adoptată, procesul-verbal, în formă autentică, se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie asociaţia îşi are sediul, în termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, pentru a fi înscris în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Federaţiilor de asociaţii şi de fundaţii fiindu-le aplicabil regimul juridic al asocia­

ţiilor reglementările care privesc dizolvarea asociaţiilor le vor fi deopotrivă aplicabile.

Singura diferenţă constă în aceea că instanţa competentă să exercite atribuţiile prevăzute de lege în această materie va fi nu judecătoria ci tribunalul în a cărui circumscrip­

ţie federaţia îşi are sediul (art. 72).

În ce priveşte fundaţia, conform art. 58 aceasta se dizolvă de drept în următoarele cazuri:

- Împlinirea duratei pentru care a fost constituită;

- Realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;

- Imposibilitatea constituirii consiliului director în conformitate cu statutul funda­

ţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com