"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Din art. 40 al Decretului nr. 3 l/1954 rezultă că există trei moduri de încetare a persoanelor juridice:

- comasarea ( care se poate realiza prin absorbţie şi fuziune);

- divizarea totală;

- dizolvarea.

Comasarea şi divizarea totală fac parte din instituţia reorganizării persoanei juridice şi constituie efectul extinctiv al acesteia, care a fost analizat în capitolul precedent, astfel că nu vom mai reveni asupra lor.

Modul specific de încetare a persoanei juridice este dizolvarea şi ea va fi analizată

în continuare.

La cazurile generale de încetare a persoaneijuridiceprevăzute de Decretul nr. 3 l/1954

se adaugă şi cel al transformării persoanelor juridice în condiţiile legislaţiei speciale adoptate după 1990, pe care am evocat-o deja atunci când am prezentat înţelesul noţiunii de „reorganizare a persoanei juridice", căruia îi vom consacra, de asemenea, scurte consideraţii.

Secţiunea I. Dizolvarea persoanei juridice.

89. Noţiune. Neexistând o definiţie legală a dizolvării i-a revenit doctrinei sarcina să o elaboreze pornind de la conţinutul dispoziţiilor legale care i-au fost consacrate acestei operaţiuni juridice.

Vom spune şi noi că dizolvarea este acel mod de încetare a persoanei juridice ce intervine în cazurile prevăzute de lege şi care implică lichidarea.

Am văzut deja că şi reorganizarea poate conduce la încetarea persoanei juridice, astfel că se impune o comparaţie a dizolvării cu această instituţie juridică, privită din perspectiva efectului său extinctiv.

Această comparaţie relevă existenţa următoarelor deosebiri:1

- Legea prevede expres care sunt cazurile de dizolvare, dar nu le prevede şi pe cele în care intervine reorganizarea;

- Lichidarea este specifică numai dizolvării. Încetarea persoanei juridice ca efect al reorganizării nu este urmată de lichidare.

- Domeniul reorganizării este general, în sensul că toate persoanele juridice pot fi supuse reorganizării. Domeniul dizolvării este restrâns, în principiu, la persoanele juridice de tip asociativ.

- Felul transmisiunii este diferit: în cazul reorganizării are loc o transmisiune universală sau cu titlu universal, pe când dizolvarea conduce la transmisiuni cu titlu particular.

90. Cazurile (cauzele) de dizolvare. Decretul nr. 31/1954, prin art. 45, enumeră

cazurile în care intervine dizolvarea organizaţiilor cooperatiste sau a oricărei organizaţii obşteşti. Acestea sunt următoarele: 1 Apud Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Subiectele dreptului civil, op. cit., p. 541 .

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com