"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Introducere

Ordonarea comportamentului uman printr-un sistem de reguli menit, în ultimă

instanţă, să asigure cadrul necesar realizării şi ocrotirii intereselor esenţiale ale tuturor membrilor societăţii şi ale fiecăruia în parte este raţiunea existenţei dreptului.

Dreptul este o creaţie umană şi are în centrul său omul. Cu toate acestea, în mod tradiţional, accentul se pune nu atât pe existenţa biologică a fiinţei umane cât pe aptitudinea sa de a acţiona responsabil în societate, în raporturile cu semenii.

Existenţa biologică a omului reprezintă premisa dobândirii personalităţii, înţeleasă

ca aptitudine de a avea drepturi şi obligaţii civile.

Tendinţa actuală în dreptul civil, adaptată noilor realităţi din ştiinţele biologice şi medicale, este aceea de a privi omul atât ca subiect cât şi ca obiect al dreptului. În esenţă, aceasta este şi diferenţa de abordare care caracterizează noua ediţie a lucrării noastre. Pentru dreptul civil indivizii umani, priviţi izolat sau în asocieri relevante, sunt persoane. 1

Persoanele au o voinţă şi interese, sunt titulare de drepturi şi obligaţii şi au puterea de a acţiona intrând astfel în raporturi unele cu altele. Se relevă astfel calitatea lor de subiecte de drept,2 şi în particular, de subiecte ale raporturilor juridice civile.

Există două categorii de persoane: persoanele fizice şi persoanele juridice. Studiul lor face obiectul acestei lucrări!

1 Termenul provine din latinescul persona, -ae a cărui semnificaţie iniţială a fost aceea de mască de teatru. Ulterior acesta a primit şi sensul de rol atribuit măştii respective iar în cele din urmă de personaj corespunzător acestui rol.

2 Termenul „subiect" provine din latinescul subjectus, -a, -um, el însuşi derivat din subjicio,

-ere al cărui înţeles este de a supune.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com