"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

A i-a chemat în judecată pe B şi C pentru obligarea acestora, în solidar, la plata sumei de 1.000 de euro, arătând că nu au fost respectate condiţiile mandatului şi că nu a fost autorizată prin contract substituirea mandatarului.

B s-a apărat, arătând că, deşi a cunoscut substituirea, A nu s-a opus acesteia, iar C a arătat că nu a cunoscut întinderea mandatului lui B.

a. În ce condiţii este posibilă substituirea mandatarului în executarea contractului?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

---------- -----------------! 217

Speţe

Speţa nr. 3

Mandat

A şi B se judecă pentru proprietatea asupra unui imobil, iar în timpul procesului A îşi angajează un avocat care să îl reprezinte în proces.

La următorul termen de judecată, în baza mandatului de reprezentare judiciară dat pentru prestarea serviciului avocaţial, avocatul lui A a formulat în numele acestuia o cerere de renunţare la judecată.

a. În calitate de avocat al lui A, redactaţi cererea de renunţare la judecată.

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 4

Mandat

A l-a împuternicit pe B să vândă un autoturism cu preţul de 10.000 euro. B a vândut autoturismul lui C pentru preţul de 14.000

euro, reprezentându-l şi pe cumpărător la încheierea contractului, în baza unei împuterniciri primite în acest sens.

B i-a achitat lui A suma de 1 O.OOO euro, preţul pentru care a fost împuternicit să vândă maşina. În această situaţie, A l-a chemat în judecată pe B pentru plata sumei de 4.000 euro şi dobânzile aferente acestei sume calculate din ziua încheierii contractului de vânzare.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 5

Comision

A, în calitate de comitent, l-a împuternicit pe B, în calitate de comisionar, să vândă acţiuni deţinute de comitent la o societate comercială cotată la bursă. B a cumpărat chiar el acele acţiuni, la preţul bursei, stabilind în contract că preţul acţiunilor se va plăti în termen de 6 luni. În aceeaşi zi, B i-a comunicat lui A contractul încheiat cu sine însuşi.

A l-a chemat în judecată pe B pentru obligarea acestuia la plata imediată a preţului, arătând că prin contractul de comision nu s-a autorizat încheierea contractului cu sine însuşi şi nici vânzarea pe credit.

218 ,-I-----------------

1

Contractul de mandati_ _ _ _

B a solicitat respingerea acţiunii şi a formulat cerere reconvenţională, solicitând plata comisionului convenit prin contract, având în vedere că a fost încheiat contractul pentru care s-a dat împuternicirea.

a. Este valabil contractul cu sine însuşi?

b. În ce condiţii se poate face vânzarea pe credit în cazul contractului de comision?

c. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 6

Consignaţie

Între A, în calitate de consignant, şi B, în calitate de consignatar, s-a încheiat un contract de consignaţie pentru vânzarea unor timbre, proprietatea lui A. Contractul s-a încheiat pe o durată de 6 luni.

După 4 luni de la încheierea contractului, pe timp de noapte, magazinul lui B, în care se comercializau bunurile aduse în consignaţie, a fost spart de persoane rămase neidentificate, deşi magazinul era dotat cu sistem de alarmă.

A l-a chemat în judecată pe B pentru obligarea la plata contravalorii bunurilor date în consignaţie. B a formulat întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii, deoarece el a luat toate măsurile pentru paza bunurilor, A rămânând proprietarul acestora.

B a formulat cerere reconvenţională împotriva lui A, solicitând plata cheltuielilor de conservare a timbrelor pe parcursul celor 4 luni şi recunoaşterea unui drept de retenţie până la plata sumelor solicitate.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com