"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

a. poate fi convenţional sau judiciar;

b. are ca obiect numai bunurile mobile corporale; c. poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

20. Sechestrul judiciar poate fi încuviinţat, chiar fără a existaproces:

a. asupra unui bun pe care debitorul îl oferă pentru eliberarea sa; b. asupra unui bun cu privire la care cel interesat are motive să

se teamă că va fi distrus de posesorul său actual; c. asupra unui bun proprietate comună.

I I Speţe�I I

Speţa nr. 1

A i-a vândut lui B un imobil în Timişoara, pe care i l-a predat la momentul vânzării, părţile convenind ca, până când A va găsi o locuinţă corespunzătoare, mobila şi televizorul color ale acestuia să

rămână în imobil, în păstrarea lui B. A era o persoană în vârstă, astfel că i-a precizat lui B ca, în caz de deces al său, să îi restituie lucrurile lui C, finul său, la domiciliul acestuia din Arad.

A a decedat şi D, moştenitorul său, l-a chemat în judecată pe B

pentru restituirea lucrurilor şi plata cheltuielilor de transport a lucrurilor până la domiciliul său din Lugoj.

C a intervenit în proces, solicitând ca B să-i restituie lui lucrurile, conform voinţei lui A, precum şi să-i plătească cheltuielile de transport a lucrurilor la domiciliul său din Arad.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 2

A a cumpărat de la B, societate comercială care comercializa materiale de construcţii, o cantitate de ţiglă. Întrucât A nu avea unde să depoziteze ţigla până la începerea lucrărilor de reparaţii ale casei sale, între A, în calitate de deponent, şi B, în calitate de depozitar, s-a încheiat un contract de depozit pe o durată de 2 săptămâni, depozitul nefiind remunerat.

Ţiglele au fost depozitate în curtea unde funcţiona B, alături de alte materiale de construcţii proprietatea lui B, iar după o săptămână, din cauza unei furtuni, o parte din acestea au fost distruse.

A a formulat acţiune în justiţie împotriva lui B, solicitând despăgubiri pentru ţiglele distruse, arătând că depozitarul este culpabill pentru nepăstrarea bunurilor în condiţii corespunzătoare.

Speţe

B s-a apărat, arătând că a păstrat bunurile lui A în aceleaşi condiţii cu cele proprii, că depozitul nu a fost remunerat şi că nu are în obiectul de activitate depozitarea bunurilor.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 3

A a fost cazat la hotelul B din Timişoara, unde camera costa 90

de lei pe zi, aducându-şi cu el şi o serie de lucruri personale. În timp ce se afla în oraş, o persoană neidentificată, care nu făcea parte din personalul hotelului, a pătruns prin efracţie în camera de hotel a lui A şi i-a sustras bunuri în valoare de 1 O.OOO de lei.

A a chemat în judecată hotelul, solicitând despăgubirea sa cu suma de 1 O.OOO de lei. Reprezentanţii hotelului au invocat faptul că

nu au nicio culpă, pentru că, potrivit instrucţiunilor Ministerului Turismului, hotelul nu răspunde decât pentru faptele culpabile ale angajaţilor săi şi că A trebuie să dovedească această culpă.

a. Ce fel de depozit s-a încheiat în cauză?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

264 1f-------------------

Capitolul XVI

Contractul de tranzactie

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com