153
908. Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă: a. pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare; b. infractorul s-a sustras de la urmărirea penală ori de la judecată; c. infractorul a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a participanţilor.
909. În cazul în care faţă de infractor a fost dispusă amânarea aplicării pedepsei, termenul de supraveghere: a. are o durată fixă de 2 ani;
b. începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus această
măsură;
c. este cuprins între 2 şi 4 ani, urmând ca instanţa să stabilească durata exactă în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea consecinţelor infracţiunii.
910. Pe durata termenului de supraveghere, infractorului faţă de care a fost dispusă
amânarea aplicării pedepsei îi sunt impuse obligatoriu: a. măsurile de supraveghere prevăzute în art. 85 alin. (1) C. pen. şi obligaţiile prevăzute în art. 85 alin. (2) C. pen.;
b. măsurile de supraveghere prevăzute în art. 85 alin. (1) C. pen. şi una sau mai multe dintre obligaţiile prevăzute în art. 85 alin. (2) C. pen.; c. obligaţiile prevăzute în art. 85 alin. (2) C. pen. şi una sau mai multe dintre măsurile de supraveghere prevăzute în art. 85 alin. (1) C. pen.
911. Prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă
între 30 şi 60 de zile, ca obligaţie civilă stabilită de instanţă prin hotărârea cuprivire la amânarea aplicării pedepsei:
a. nu poate fi impusă în cazul în care, din cauza stării de sănătate, infractorul nu poate presta această muncă;
b. nu se execută în timpul nopţii sau în zilele de duminică; c. se poate executa în zilele declarate, potrivit legii, sărbători legale, doar la solicitarea infractorului şi în măsura în care acest lucru este posibil.
912. Pe durata termenului de supraveghere care începe să curgă de la data când hotărârea cu privire la amânarea aplicării pedepsei a rămas definitivă, serviciul deprobaţiune are îndatorirea de a sesiza instanţa de judecată dacă: a. persoana supravegheată nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu trei luni înainte de expirarea termenului de supraveghere; b. persoana supravegheată nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu până la expirarea termenului de supraveghere;
c. persoana supravegheată nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile ce îi revin.