9. INFRACTIUNI ELECTORALE
1460. Poate fi subiect pasiv al infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (art. 385 C. pen.):
a. un minor cu vârsta de 16 ani cu capacitate de exerciţiu anticipată; b. un cetăţean străin;
c. un cetăţean român cu drept de vot.
1461. În situaţia în care împiedicarea liberului exerciţiu a dreptului de a alege se realizează prin violenţă se va putea reţine: a. doar infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (art. 385 C. pen.) care va absorbi infracţiunea contra persoanei;
b. infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (art. 385 C. pen.) în concurs cu infracţiunea contra persoanei;
c. doar infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (art. 385 C. pen.), însă numai dacă împiedicarea dreptului de a alege se realizează prin ameninţare, nu şi prin loviri sau alte violenţe.
1462. În cazul infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (art. 385
C. pen.):
a. tentativa este posibilă, dar nu este incriminată;
b. actele pregătitoare sunt posibile, fiind incriminate; c. fapta se manifestă ca infracţiune consumată.
1463. Nu se va putea reţine infracţiunea de corupere a alegătorilor (art. 386 C. pen.): a. dacă persoana căreia i se oferă anumite bunuri are calitatea de funcţionar public, situaţie în care se va putea reţine numai infracţiunea de corupţie;
b. dacă bunul oferit are o valoare redusă, spre exemplu un pachet de cafea; c. dacă bunul oferit este un pix inscripţionat cu însemnele unei formaţiuni politice.
1464. La infracţiunea de fraudă la vot (art. 387 C. pen.): a. subiect activ poate fi şi un minor în vârstă de 13 ani, în condiţiile art. 387 alin. (1) C. pen.
(persoana care votează fără a avea acest drept), minorul neavând dreptul să voteze; b. forma de vinovăţie nu poate fi reprezentată de culpă; c. elementul material poate consta şi într-o inacţiune.
1465. Infracţiunea de corupere a alegătorilor (art. 386 C. pen.): a. poate fi comisă sub forma tentativei, care este pedepsită; b. este o infracţiune cu consumare instantanee, dar poate fi comisă şi sub formă continuată; c. este o infracţiune de pericol.
1466. Poate fi subiect activ al infracţiunii de fraudă la vot (art. 387 C. pen.): a. un minor cu vârsta de 17 ani;
b. persoană condamnată, prin hotărâre definitivă, la pierderea drepturilor electorale; c. un cetăţean străin.