"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

146

Art. 6

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Art. 3 alin. (1)-(3) din regulament prevede că, în sensul acestui regulament, un litigiutransfrontalier este un litigiu în care cel puţin una dintre părţi are domiciliul sau reşedinţaobişnuită într-un stat membru, altul decât statul membru al instanţei sesizate; domiciliulse determină în conformitate cu art. 59 şi art. 60 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001 alConsiliului din 22 decembrie 2000 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executareahotărârilor în materie civilă şi comercială [în prezent, art. 62 şi art. 63 din Regulamentulnr. 1215/2012 - n.n.]; momentul la care se apreciază caracterul transfrontalier al unuilitigiu este cel la care se introduce cererea de somaţie europeană de plată în conformitatecu Regulamentul (CE) nr. 1896/2006.

În conformitate cu art. 4 din Regulamentul nr. 1896/2006, se instituie o procedură

europeană de somaţie de plată pentru recuperarea creanţelor pecuniare lichide şi exigibilela data la care se introduce cererea de somaţie europeană de plată.

În ceea ce priveşte opoziţia la somaţia europeană de plată formulată potrivit art. 16

din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006111, aceasta se timbrează, potrivit art. 6 alin. (21) dinordonanţă, cu o taxă judiciară în cuantum fix de 100 de lei.

§3. Cererea formulată pe calea procedurii evacuării din imobilele folosite sauocupate fără drept

În primul rând, astfel cum am indicat şi în cazul cererii de valoare redusă şi în celal cererii privind emiterea ordonanţei de plată, pentru a fi incident art. 6 alin. (3) dinordonanţă, este necesar ca din cuprinsul cererii de chemare în judecată să rezulte că

reclamantul a ales, pentru soluţionarea cererii sale, calea procedurii speciale a evacuăriidin imobilele folosite sau ocupate fără drept.

Judecătorul nu poate alege calea procedurală a cererii deduse judecăţii cu încălcareaprincipiului disponibilităţii în procesul civil statuat de art. 9 C. proc. civ., aceasta neconstituindo ipoteză în care judecătorul ar putea proceda la calificare juridică în condiţiile art. 22

alin. (4) şi (5) din acelaşi act normativ.

Simplul fapt că o cerere promovată de reclamant pe calea dreptului comun îndeplineşte cerinţele impuse de titlul XI al cărţii a V I-a din Codul de procedură civilă nuatrage incidenţa acestei proceduri speciale şi, ca atare, nici a regimului timbrării instituitde articolul în discuţie.

În al doilea rând, potrivit art. 6 alin. (3) din ordonanţă, cererile de evacuare dinimobilele folosite sau ocupate fără drept, formulate potrivit procedurii speciale prevăzutede titlul XI al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 100 de lei.

În ipoteza în care cererea de chemare în judecată promovată pe calea acesteiproceduri speciale este alcătuită din două capete, şi anume primul capăt având ca obiectevacuarea imobilului şi al doilea capăt având ca obiect plata chiriei sau a arendeWl,111 Potrivit art. 16 alin. (1)-(3) din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, pârâtul poate face opoziţiela somaţia europeană de plată la instanţa de origine, indicând că el contestă creanţa fără a fi obligatsă precizeze motivele acestei contestaţii; opoziţia trebuie trimisă în termen de 30 de zile de la datacomunicării sau notificării somaţiei către pârât.

121 În conformitate cu art. 1.042 alin. (4) C. proc. civ., dacă s-a solicitat şi plata chiriei ori a arenziiexigibile, instanţa, cu citarea părţilor, va putea dispune odată cu evacuarea şi obligarea pârâtului laplata acestora, inclusiv a sumelor devenite exigibile în cursul judecăţii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com