"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.U.G. NR. 80/2013

Art. 7

153

căilor de atac, referitoare la «stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele moraleaduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice». Reglementarea reprezentaun mod specific de apărare juridică a menţionatelor atribute ale personalităţii umane -

caracterizate în art. 1 alin. (3) din Constituţia României ca fiind valori supreme în statulde drept. În felul acesta se asigura accesul la justiţie, necondiţionat de plata unei taxede timbru, persoanelor vătămate prin proferarea de expresii insultătoare, calomnii oridenigrări săvârşite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicare în masă.

Luând în considerare aceste raţiuni ale art. 1 alin. (3) din Constituţia României careau justificat scutirea de taxe judiciare de timbru a acţiunilor având ca obiect stabilirea şiacordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţieiunei persoane fizice, Curtea Constituţională constată că abrogarea art. 15 lit. fl) din Legeanr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru contravine prevederilor art. 1 alin. (3) şi aleart. 21 alin. (1) şi (2) din Constituţia României, precum şi ale art. 6 din Convenţia pentruapărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale".

Această decizie a fost pronunţată în contextul abrogării infracţiunilor de insultă şide calomnie din Codul penal, prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentrumodificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completareaaltor legW1; anterior abrogării menţionate, partea avea posibilitatea să formuleze acţiuneacivilă în cadrul procesului penal, caz în care aceasta era scutită de la plata taxei judiciarede timbru, potrivit art. 15 lit. o) din Legea nr. 146/1997.

În concluzie, ulterior publicării acestei decizii, s-a considerat că cererile privindstabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daune morale sunt scutite de la plata taxelorjudiciare de timbru, dată fiind raţiunea ce a stat la baza pronunţării sale, respectiv aceea că

scutirea în discuţie reprezintă un mod specific de apărare juridică a atributelor personalităţiiumane, caracterizate în art. 1 alin. (3) din Constituţia Românieil21 ca fiind valori supremeîn statul de drept.

Prin acest beneficiu fiscal se asigura accesul liber la justiţie, necondiţionat de platataxelor judiciare de timbru, persoanelor vătămate prin proferarea de expresii insultătoare,calomnii ori denigrări săvârşite pe orice cale, direct sau prin mijloacele de comunicareîn masă.

În noua reglementare în domeniu, aceste cereri nu sunt scutite de la plata taxeijudiciare de timbru, însă nici nu este incident sistemul de taxare la valoare, prevăzut deart. 3 alin. (1) din ordonanţă, ci este aplicabilă o taxă judiciară de timbru în cuantum fixde 100 de lei, potrivit art. 7 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Constituţionalitatea acestui din urmă text legal a constituit, de asemenea, obiectde verificare din partea Curţii Constituţionale. Astfel, redăm în continuare paragrafelerelevante din Decizia nr. 306/2019r3J a Curţii Constituţionale referitoare la respingereaexcepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 7 din O.U.G. nr. 80/2013:111 Publicată în M. Of. nr. 601 din 12 iulie 2006.

121 Potrivit art. 1 alin. (3) din Constituţie, România este stat de drept, democratic şi social,în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţiiumane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democraticeale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

131 Publicată în M. Of. nr. 641 din 2 august 2019.

154 Art. 7

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

„Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prevederile art. 7

din O.U.G. nr. 80/2013 au mai format obiect al controlului de constituţionalitate exercitatprin prisma unor critici similare celor formulate în prezenta cauză, Curtea Constituţională

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com