"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Totodată, în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă căii de atac a recursului,reglementată de art. 1.000 alin. (4) C. proc. civ.151, apreciem că aceasta, ca regulă, se calculează potrivit art. 24 prin raportare la art. 6 alin. (4) din ordonanţă.

111 Potrivit art. 1.001 C. proc. civ., la solicitarea reclamantului, până la închiderea dezbaterilor laprima instanţă, cererea de ordonanţă preşedinţială va putea fi transformată într-o cerere de dreptcomun, situaţie în care pârâtul va fi încunoştinţat şi citat în mod expres cu această menţiune.

121 În conformitate cu art. 450 alin. (5) C. proc. civ., până la soluţionarea cererii de suspendare,aceasta va putea fi încuviinţată provizoriu, prin ordonanţă preşedinţială, chiar înainte de sosireadosarului, cu respectarea cerinţei prevăzute la alin. (4) al aceluiaşi articol.

131 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 10 din ordonanţă.

141 În conformitate cu art. 1.000 alin. (1) C. proc. civ., dacă prin legi speciale nu se prevedealtfel, ordonanţa este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cucitarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.

151 Potrivit art. 1.000 alin. (4) C. proc. civ., în toate cazurile în care competenţa de primă instanţă

aparţine curţii de apel, calea de atac este recursul, dispoziţiile alin. (1)-(3) ale aceluiaşi articolaplicându-se în mod corespunzător.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 6 151

Problema care se ridică este aceea a timbrării apelului sau, după caz, a recursuluideclarat împotriva hotărârii judecătoreşti prin care cererea formulată pe calea proceduriiordonanţei preşedinţiale a fost respinsă ca inadmisibilă.

Este de menţionat, în acest context, că, dată fiind catalogarea condiţiei „aparenţei dedrept" ca o condiţie de admisibilitate pentru admiterea cererii promovate pe calea acesteiproceduri speciale, aspect ce rezultă din denumirea marginală a art. 997 C. proc. civ. raportată

la conţinutul acestui text legal, o astfel de cerere nu mai poate fi respinsă ca neîntemeiată,ci numai ca inadmisibilă, în situaţia nerespectării condiţiilor pretinse cumulativ de lege.

În opinia noastră, apelul sau, după caz, recursul, în cazul dat, se impune a fi timbratcu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 25 alin. (2) lit. a) din ordonanţă,din moment ce acest text legal are caracter special faţă de art. 23 sau, după caz, de art. 24

din acelaşi act normativ, înlăturându-i, ca atare, incidenţa.

De exemplu, chiar dacă cererea formulată pe calea procedurii ordonanţei preşedinţialea fost timbrată cu o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 6 alin. (4)teza I din ordonanţă, apelul declarat împotriva hotărârii judecătoreşti prin care aceasta afost respinsă ca inadmisibilă se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivitart. 25 alin. (2) lit. a) din acelaşi act normativ; deşi această soluţie poate părea oarecumnefirească, nu este, nicidecum, singurul caz în care, potrivit ordonanţei, cuantumul taxeijudiciare de timbru aferente unei căi de atac să îl depăşească pe cel al taxei judiciare detimbru aferente cererii formulate în primă instanţă111•

De altfel, şi în celelalte ipoteze de excepţie vizate de art. 25 din ordonanţă, taxajudiciară de timbru aferentă apelului sau, după caz, recursului declarat în materia proceduriiordonanţei preşedinţiale se stabileşte potrivit acestui text legal.

1 1 Art. 24 alin. (1) din ordonanţă, de pildă, prevede că recursul împotriva hotărârilor judecătoreştise taxează cu 100 de lei dacă se invocă unul sau mai multe dintre motivele prevăzute la art. 488

alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ. Există, şi în acest caz, posibilitatea ca taxa judiciară de timbru aferentă

cererii formulate în primă instanţă să aibă un cuantum mai mic de 100 de lei.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com