"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

iunie 2018, precitată)".

§2. Domeniul de aplicare al art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013

Cererea având ca obiect plata despăgubirilor pentru daune morale este, neîndoielnic,o cerere evaluabilă în bani, despăgubirile reprezentând, în acest caz, o formă de repararepatrimonială a unui prejudiciu nepatrimonial.

În privinţa acestei cereri este instituit însă un regim juridic de timbrare derogatoriude la cel prevăzut de art. 3 alin. (1) din ordonanţă aplicabil, ca regulă, cererilor evaluabile înbani. Astfel, potrivit art. 7 alin. (1) din ordonanţă, acţiunile privind stabilirea şi acordarea dedespăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoanefizice se taxează cu 100 de lei.

Constituind o excepţie de la regimul juridic al timbrării cererilor evaluabile în bani,art. 7 alin. (1) din ordonanţă este de strictă interpretare şi aplicare111•

În primul rând, art. 7 alin. (1) din ordonanţă reglementează taxa judiciară de timbruaferentă cererilor având ca obiect exclusiv plata de despăgubiri, iar nu şi celor având unalt obiect (cum ar fi obligarea pârâtului la restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii fapteiilicite); cererea avută în vedere de acest text legal urmăreşte repararea prejudiciului prinechivalent, iar nu în natură.

Ca atare, cererile prevăzute de art. 253 alin. (1) şi (3) C. civ. (de exemplu, cererileavând ca obiect interzicerea săvârşirii faptei ilicite, dacă aceasta este iminentă, încetareaîncălcării şi interzicerea pentru viitor, dacă aceasta durează încă, constatarea caracteruluiilicit al faptei săvârşite, dacă tulburarea pe care a produs-o subzistă, obligarea autorului,pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare) nu sunt supuse timbrării potrivitart. 7 alin. (1) din ordonanţă, chiar dacă dreptul nepatrimonial încălcat este dreptul lademnitate al unei persoane fizice.

1 1 B. CRISTEA, Consideraţii privind taxa judiciară de timbru aferentă acţiunilor vizând daunele

morale, www.juridice.ro, 26 ianuarie 2016. Autorul a susţinut următoarele: ,,Constatarea este necesară

tocmai pentru a arăta că, fiind o normă cu caracter special, interpretarea sa se impune a fi făcută

de manieră strictă, în limita intenţiei legiuitorului".

În cadrul aceluiaşi articol, autorul a mai arătat, în mod judicios, următoarele: ,,De asemenea,în materia contenciosului administrativ, art. 16 lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013 instituie în cazul cererilorcu caracter patrimonial, implicit şi al celor vizând daune morale, o taxă judiciară de timbru în cuantumde 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei. Apreciem, însă, textul a fi derogator doarde la dispoziţiile art. 3 al O.U.G. nr. 80/2013, rezultând a fi o normă specială în raport de acesta,instituind pe de o parte o altă cotă procentuală de calcul al taxei (10%) în funcţie de valoareapretenţiilor formulate, iar pe de altă parte un cuantum maxim al taxei ce poate fi percepută (300

de lei). În schimb, credem că art. 7 din O.U.G. nr. 80/2013 prezintă caracter special în raport deart. 16 din acelaşi act normativ, primul text constituind norma în materie de taxe judiciare de timbruaferente acţiunilor în despăgubiri pentru daune morale aduse onoarei, demnităţii şi reputaţiei, întimp ce al doilea text reprezintă dreptul comun în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă

cererilor formulate în contencios administrativ, având caracter patrimonial, prin care se solicită şirepararea pagubelor cauzate printr-un act administrativ pretins nelegal".

156 Art. 7

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Aceste din urmă cereri, cu excepţia celei vizând constatarea caracterului ilicit alfaptei săvârşite, se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27

din ordonanţă.

Cererea privind constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite, dacă tulburareape care a produs-o subzistă, se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei,potrivit art. 8 alin. (1) lit. a) din ordonanţă.

De asemenea, cererile prevăzute la art. 255 alin. (1) şi (2) C. civ. (cereri vizând luareaunor măsuri provizorii, formulate de persoana care se consideră lezată şi care face dovadacredibilă că drepturile sale nepatrimoniale fac obiectul unei acţiuni ilicite, actuale sauiminente şi că această acţiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat, cereri având,în special, ca obiect interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie şi luarea măsurilornecesare pentru a asigura conservarea probelor) nu se timbrează potrivit art. 7 alin. (1)din ordonanţă, ci potrivit art. 6 alin. (4) din acelaşi act normativ; astfel, art. 255 alin. (4)teza I C. civ. prevede faptul că instanţa soluţionează cererile specificate anterior potrivitdispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială, care se aplică în mod corespunzător.

Indiferent de valoarea despăgubirilor pretinse de către reclamant prin intermediulcererii având ca obiect plata despăgubirilor pentru daune morale aduse onoarei, demnităţiisau reputaţiei unei persoane fizice, taxa judiciară de timbru aferentă acesteia are uncuantum fix de 100 de lei.

În al doilea rând, art. 7 alin. (1) din ordonanţă este incident dacă despăgubirile,ce constituie obiectul cererii, sunt pretinse pentru daunele morale, iar nu pentru daunemateriale.

Cererile având ca obiect plata despăgubirilor pentru daune materiale se timbrează

potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă, cu excepţia ipotezelor în care a fost instituit prinnorme speciale un regim juridic de timbrare distinct. De exemplu, art. 7 alin. (2) dinordonanţă reglementează taxa judiciară de timbru aferentă cererilor având ca obiectplata despăgubirilor pentru prejudiciile materiale decurgând din vătămări ale integrităţiifizice şi/psihice. Totodată, art. 29 alin. (1) lit. i) din ordonanţă prevede scutirea de la platataxei judiciare de timbru a cererilor având ca obiect plata despăgubirilor civile pentruprejudiciile materiale şi morale decurgând din cauze penale.

În al treilea rând, art. 7 alin. (1) din ordonanţă este aplicabil dacă daunele moraledecurg din atingerea adusă exclusiv onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice,iar nu a altor valori intrinseci ale fiinţei umane.

De exemplu, cererea având ca obiect plata de despăgubiri pentru daunele moraleaduse dreptului unei persoane fizice la propria imagine nu se timbrează potrivit art. 7

din ordonanţă, ci în conformitate cu art. 3 alin. (1) din acelaşi act normativ, în lipsa unuiregim juridic derogatoriu111.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com