"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 7

159

Similar, vătămările integrităţii psihice pot da naştere la prejudicii atât de ordinmaterial (de pildă, achitarea unor sume de bani pentru tratamentul psihiatric), cât şi deordin moral (de pildă, cauzarea unor afecţiuni mentale sau a unui disconfort emoţional).

În al doilea rând, în opinia noastră, plata despăgubirilor civile pentru prejudiciilemateriale şi plata despăgubirilor civile pentru prejudiciile morale constituie obiectul unorcapete de cerere distincte, întrucât au un obiect diferit prin prisma titlului cu care suntpretinse despăgubirile. De asemenea, de regulă, numărul drepturilor subiective ce se tinda fi protejate printr-o cerere determină un număr egal de capete de cerere.

Din modul în care este însă redactat art. 7 alin. (2) din ordonanţă, şi anume dinfaptul că taxa judiciară de timbru este în cuantum de 100 de lei, chiar şi dacă au fostvătămate, în acelaşi timp, ambele drepturi subiective [,,vătămări ale integrităţii fiziceşi/sau psihice" (s.n.)], caz în care şi prejudiciile sunt, evident, diferite, pare că legiuitorul adorit să instituie, în acest caz, una dintre excepţiile la care face referire art. 34 alin. (1) dinordonanţă. Astfel, înclinăm spre soluţia timbrării tuturor capetelor de cerere formulatecu respectarea domeniului de aplicare al art. 7 alin. (2) din ordonanţă cu o singură taxă

judiciară de timbru în cuantum de 100 de lei, cu singura condiţie ca vătămarea integrităţiifizice şi/sau psihice să fie rezultatul săvârşirii aceleiaşi fapte ilicite.

De exemplu, dacă reclamantul a solicitat, prin cererea de chemare în judecată,obligarea pârâtului la plata sumei de 1.500 de lei, cu titlu de contravaloare a serviciilor despitalizare, a sumei de 600 de lei, cu titlu de contravaloare a tratamentului medicamentos,şi a sumei de 2.000 de lei, cu titlu de contravaloare a serviciilor de recuperare medicală,toate aceste prejudicii materiale fiind determinate prin fapta pârâtului de a lovi, din culpă,reclamantul cu un corp dur ce i-a cauzat acestuia din urmă o vătămare a integrităţii fizice,această cerere se timbrează cu o singură taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivitart. 7 alin. (2) din ordonanţă; în acest caz, prin intermediul cererii care, în opinia noastră,are un singur capăt, reclamantul afirmă încălcarea unui drept subiectiv unic, respectiv adreptului la integritate fizică.

Totodată, dacă, în cuprinsul cererii de chemare în judecată din exemplul anterior,reclamantul ar fi solicitat obligarea pârâtului şi la plata sumei de 2.000 de lei, cu titlu decontravaloare a şedinţelor de terapie psihologică, deşi, în opinia noastră, această pretenţieconstituie obiectul unui capăt de cerere distinct, cererea, în integralitatea sa, se timbrează

cu o singură taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 7 alin. (2) din ordonanţă;în acest caz, prin intermediul cererii, reclamantul afirmă încăl.carea atât a dreptului laintegritate fizică, cât şi a celui la integritate psihică.

În al treilea rând, art. 7 alin. (2) din ordonanţă reglementează taxa judiciară de timbruaferentă cererilor având ca obiect exclusiv plata de despăgubiri, iar nu şi celor având unalt obiect (cum ar fi obligarea pârâtului la restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii fapteiilicite); cererea avută în vedere de acest text legal urmăreşte repararea prejudiciului prinechivalent, iar nu în natură.

Indiferent de valoarea despăgubirilor pretinse de către reclamant prin intermediulcererii având ca obiect plata despăgubirilor pentru prejudiciile decurgând din vătămări aleintegrităţii fizice şi/sau psihice, taxa judiciară de timbru aferentă acesteia are un cuantumfix de 100 de lei.

În al patrulea rând, cererea privind plata despăgubirilor civile pentru prejudiciilemateriale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se timbrează

160 Art. 7

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

potrivit art. 7 alin. (2) din ordonanţă dacă legea nu prevede scutirea acesteia de la platataxei judiciare de timbru. Exemplele oferite, în acest caz, în analiza art. 7 alin. (1) dinordonanţă sunt valabile şi pentru alin. (2) al aceluiaşi articol.

În al cincilea rând, art. 7 alin. (2) din ordonanţă este incident dacă despăgubirilesunt pretinse pentru prejudicii morale sau materiale cauzate exclusiv unei persoane fizice,iar nu unei persoane juridice, din moment ce dreptul la integritate fizică şi dreptul laintegritate psihică aparţin exclusiv persoanei fizice.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com