"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 8. [Taxele judiciare de timbru aferente unor cereri nepatrimoniale şi unorcereri patrimoniale cu regim special de timbrare - cereri vizând dreptul defolosinţă, cereri în grăniţuire şi cereri în restituirea prestaţiilor atunci când nusunt accesorii]

(1)

Se taxează cu 100 lei următoarele acţiuni şi cereri introduse la instanţelejudecătoreşti:

a)

cereri pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept nepatrimonial;b)

cereri în anularea sau în constatarea nulităţii unui act juridic nepatrimonial;c)

cereri care privesc dreptul de folosinţă a bunului închiriat sau arendat, dacă

acestea nu privesc şi plata anumitor sume de bani;

d)

acţiunile în grăniţuire; în ipoteza în care prin aceeaşi cerere se revendică şi oporţiune de teren, la taxa judiciară de timbru stabilită pentru acţiunea în grăniţuirese adaugă şi taxa corespunzătoare valorii suprafeţei revendicate.

(2)

Cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară, când nu este accesorieacţiunii în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridicpatrimonial se taxează cu 50 lei, dacă valoarea cererii nu depăşeşte 5.000 lei, şi cu300 lei, pentru cererile a căror valoare depăşeşte 5.000 lei.

COMENTARIU

§1. Domeniul de aplicare al art. 8 din ordonanţă

Regula în materia timbrării cererilor neevaluabile în bani este consacrată de art. 27

din ordonanţă, potrivit căruia orice alte acţiuni sau cereri neevaluabile în bani, cu excepţiacelor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează cu 20 de lei.

Excepţiile de la această regulă sunt reprezentate de ipotezele de scutire de la platataxei judiciare de timbru, după cum indică însuşi art. 27 din ordonanţă, dar şi de ipotezelede timbrare într-un cuantum distinct de 20 de lei.

Din cadrul acestei ultime categorii de excepţii fac parte şi cererile prevăzute deart. 8 alin. (1) din ordonanţă.

În ceea ce priveşte cererea privind restituirea prestaţiei, când nu este accesoriecererii în declararea nulităţii absolute sau relative ori în rezoluţiunea unui act juridicpatrimonial, aceasta este evaluabilă în bani, însă taxa judiciară de timbru nu se calculează

potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă, ci potrivit art. 8 alin. (2) din acelaşi act normativ,text legal cu caracter special.

§2. Cererile pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui dreptnepatrimonial

Prin drept nepatrimonial se înţelege dreptul subiectiv lipsit de conţinut economic.

Reprezintă astfel de drepturi nepatrimoniale următoarele: dreptul la viaţă, dreptul lasănătate şi la integritatea persoanei fizice, dreptul la viaţă privată, dreptul la demnitate,dreptul la propria imagine, dreptul la nume, domiciliu şi reşedinţă, dreptul la denumireşi sediu etc.

Dacă cererea în constatare priveşte un drept nepatrimonial, aceasta se timbrează

cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 8 alin. (1) lit. a) din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com