"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă, neintrând în domeniulde aplicare al art. 8 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ.

De asemenea, dacă actul juridic a cărui nulitate se solicită a fi declarată estepatrimonial, iar obiectul cererii în declararea nulităţii sale poate fi evaluat, cererea îndiscuţie se timbrează potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă, text legal la care face trimitereart. 3 alin. (2) lit. a) din acelaşi act normativ.

În categoria cererilor în declararea nulităţii unui act juridic nepatrimonial se includ,spre exemplu:

cererea în declararea nulităţii actului unilateral de renunţare la un drept nepatrimonial;cererea în declararea nulităţii acordului privind prelevarea de organe, ţesuturi şicelule umane, în scop terapeutic sau ştiinţific, de la persoanele decedate (art. 81 C. civ.111).

După cum am arătat şi anterior cu referire la cererile pentru constatarea existenţei sauinexistenţei unui drept nepatrimonial, este de menţionat că cererile din materia raporturilorde familie, precum cererea în declararea nulităţii înţelegerii părinţilor privind numelecopilului din afara căsătoriei sau a numelui copilului din căsătorie, dacă părinţii au numediferite, cererea în declararea nulităţii absolute sau relative a recunoaşterii de filiaţie, cerereaprivind declararea nulităţii relative sau absolute a căsătoriei sau altele asemenea, nu setimbrează potrivit art. 8 alin. (1) lit. b), ci în conformitate cu art. 15 lit. f) din ordonanţă.

§4. Cererile care privesc dreptul de folosinţă a bunului închiriat sau arendat,dacă acestea nu privesc şi plata anumitor sume de bani

Cererea care priveşte dreptul de folosinţă a bunului închiriat sau arendat are caracterpatrimonial, întrucât dreptul de folosinţă dedus judecăţii are conţinut pecuniar. Însă, în multesituaţii, obiectul acesteia este cu neputinţă sau dificil de a fi evaluat, din cauza modului deproducere a efectelor contractelor cu executare succesivă. Acest considerent, probabil, astat la baza instituirii art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, text legal ce reglementează o taxă

judiciară de timbru în cuantum fix, iar nu determinat în funcţie de valoarea obiectului cererii.

Textul legal în discuţie se aplică indiferent dacă bunul, obiect al dreptului de folosinţă

valorificat prin intermediul cererii, este mobil sau imobil şi independent dacă cererea111 Potrivit art. 81 C. civ., prelevarea de organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic sauştiinţific, de la persoanele decedate se efectuează numai în condiţiile prevăzute de lege, cu acordulscris, exprimat în timpul vieţii, al persoanei decedate sau, în lipsa acestuia, cu acordul scris, liber,prealabil şi expres dat, în ordine, de soţul supravieţuitor, de părinţi, de descendenţi ori, în sfârşit,de rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 8

165

este în constatare sau în realizare. Nu prezintă importanţă din perspectiva timbrării dacă

dreptul de folosinţă priveşte o încăpere dintr-un imobil, o locuinţă sau spaţiul necesarexercitării activităţii unui profesionist.

Dreptul de folosinţă vizat de art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă trebuie să decurgă

din încheierea unui contract de închiriere sau de arendare. Potrivit art. 1.778 alin. (1)C. civ., locaţiunea bunurilor imobile şi aceea a bunurilor mobile se numeşte închiriere,iar locaţiunea bunurilor agricole poartă denumirea de arendare.

Apreciem însă că acest text legal s-ar impune a fi aplicat şi timbrării cererilor vizânddreptul de folosinţă a bunului dat în folosinţă gratuită printr-un contract de comodat saualt tip de act juridic vizând dreptul de folosinţă (contract de leasing), precum şi a cererilorvizând dreptul de folosinţă a bunului conferit prin permisiunea sau îngăduinţa titularuluidreptului de proprietate sau de folosinţă (cazul tolerării, care este asimilat ipotezelordrepturilor de folosinţă decurgând din contract).

O problemă se ridică în privinţa timbrării cererilor vizând dreptul de folosinţă aunor bunuri folosite sau ocupate fără drept, fără permisiunea sau îngăduinţa titularuluidreptului de proprietate ori de folosinţă, cereri care sunt deduse spre soluţionare instanţeipe calea dreptului comun, iar nu pe calea procedurii speciale a evacuării din imobilelefolosite sau ocupate fără drept, reglementată de titlul XI din cartea a VI-a a Codului deprocedură civilă [caz în care ar fi fost incident art. 6 alin. (3) din ordonanţă].

În opinia noastră, în acest caz, reclamantul nu are la dispoziţie calea unei cereri înevacuare, ci pe aceea a unei cereri în revendicare, timbrabilă potrivit art. 3 alin. (1) dinordonanţă. Taxa judiciară de timbru se stabileşte însă anterior unei eventuale calificări juridicea cererii sau, după caz, pronunţării unei soluţii de respingere a acesteia ca inadmisibilă.

Din moment ce instanţa este învestită cu o cerere în evacuare, apreciem că art. 8 alin. (1)lit. c) din ordonanţă este incident şi în acest caz. În măsura în care instanţa va procedala calificarea cererii în evacuare într-o cerere în revendicare, reclamantului îi va reveniobligaţia de a achita diferenţa de valoare dintre taxele aferente celor două cereri.

După cum am arătat şi anterior cu referire la cererile pentru constatarea existenţeisau inexistenţei unui drept nepatrimonial şi la cele privind declararea nulităţii unui act juridicnepatrimonial, cererile din materia raporturilor de familie, precum cererea privind atribuireabeneficiului contractului de închiriere la desfacerea căsătoriei sau altele asemenea, nu setimbrează potrivit art. 8 alin. (1) lit. c), ci în conformitate cu art. 15 lit. f) din ordonanţă.

Totodată, cererile vizând folosinţa unui bun promovate pe calea procedurii evacuăriidin imobilele folosite sau ocupate fără drept sau a procedurii ordonanţei preşedinţialenu se timbrează potrivit art. 8 alin. (1) lit. c), ci în raport de art. 6 alin. (3) şi, respectiv,alin. (4) din ordonanţă, aceste ultime două texte având caracter special şi, prin urmare,fiind prioritare în aplicare.

Reamintim că, în opinia noastră, cererile prevăzute de art. 1.046-1.049 C. proc. civ.

vizând încetarea abuzului de folosinţă şi restabilirea situaţiei anterioare, efectuarea unorreparaţii în privinţa imobilului, restrângerea folosinţei imobilului sau evacuarea acestuia şipermiterea examinării imobilului, pentru soluţionarea cărora se prevede, în mod expres, caleaprocedurii ordonanţei preşedinţiale, se timbrează potrivit art. 6 alin. (4) din ordonanţă111•

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com