"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

168 Art. 8

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

reclamantul nu poate pretinde, în condiţiile legii, pe calea unei cereri în justiţie,decât restituirea propriei prestaţii executate, şi anume obligarea pârâtului să îi restituiebunul ce a făcut obiectul prestaţiei sale; reclamantul nu are calitate procesuală activă şinici interes în a pretinde, pe calea aceleiaşi cereri în justiţie, şi obligarea sa la restituireacătre pârât a bunului ce a făcut obiectul prestaţiei pe care acesta din urmă a executat-ofaţă de reclamant; prin urmare, nu se pune problema restituirii prestaţiilor (,,repunerii

părţilor în situaţia anterioară") prin intermediul unei singure cereri formulate de cătreaceeaşi parte;

„acţiunile în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui actjuridic patrimonial", la care face referire art. 8 alin. (2) din ordonanţă, sunt, de fapt, cererilece vizează nulitatea şi rezoluţiunea judiciară, iar nu cele ce ar privi nulitatea de drept sauamiabilă ori rezoluţiunea de drept sau unilaterală111;

potrivit art. 1.554 alin. (3) C. civ., contractul reziliat încetează doar pentru viitor,neproducând efect retroactiv şi, pe cale de consecinţă, neimplicând, ca regulă, efectul uneirestituiri de prestaţii; prin excepţie, dacă prestaţia a fost executată ulterior faptului care ajustificat aplicarea sancţiunii rezilierii, aceasta, în opinia noastră, este supusă restituirii;nici expresia „acţiunea în constatarea nulităţii" nu este folosită în mod riguros dinperspectiva dreptului procesual civiil21, 0.U.G. nr. 80/2013 având în vedere, de fapt, înaceastă ipoteză, cererea în declararea nulităţii absolute a actului juridic;totodată, având în vedere că revocarea actului juridic patrimonial constituie o aplicaţieparticulară a rezoluţiunii, considerăm că art. 8 alin. (2) din ordonanţă este incident şi înipoteza în care cererea în restituirea prestaţiei decurge dintr-o revocare a actului juridic.

În al doilea rând, în funcţie de calea procedurală aleasă de parte, cererea în restituireaprestaţiei se timbrează potrivit art. 8 alin. (2) din ordonanţă sau, dimpotrivă, este scutită

de la plata taxei judiciare de timbru, în conformitate cu art. 3 alin. (2) lit. a) teza a li-a dinacelaşi act normativ.

Astfel, art. 8 alin. (2) din ordonanţă este incident atunci când cererea în restituireaprestaţiei nu reprezintă un capăt de cerere accesoriu în raport de capătul principal vizânddesfiinţarea actului juridic patrimonial, şi anume atunci când:restituirea prestaţiei constituie unicul obiect al unei cereri principale sau incidentale;După cum am arătat131, în cazurile nulităţii amiabile, nulităţii de drept, rezoluţiuniiunilaterale şi rezoluţiunii de drept, o cerere în constatarea operării acestor sancţiunicontravine art. 35 C. proc. civ.

Dacă prestaţia decurgând din încheierea actului juridic nul sau rezolvit a fost dejaexecutată de către reclamant, acesta are la dispoziţie formularea unei cereri în restituireaprestaţiei sale de către pârât, având drept cauză juridică operarea de drept sau în modamiabil a nulităţii ori unilateral sau de drept a rezoluţiunii.

Această cerere are caracterul unei cereri în realizare, posibilitatea exercitării sale legaleconferind caracter inadmisibil unui eventual capăt de cerere principal, redactat în forma111 A se vedea, pentru dezvoltări, punctele 4.11. şi 4.12. din secţiunea §4 a comentariului aferentart. 3 din ordonanţă.

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 4.11. din secţiunea §4 a comentariului aferent art. 3

din ordonanţă.

131 A se vedea, pentru dezvoltări, punctele 4.11. şi 4.12. din secţiunea §4 a comentariului aferentart. 3 din ordonanţă.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 8

169

unei cereri în constatare, având ca obiect constatarea existenţei dreptului reclamantuluila restituirea prestaţiei pe care a executat-o.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com