"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 16

297

Dacă cererea în discuţie este formulată de Ministerul Public, aceasta este scutită

de la plata taxelor judiciare de timbru, în temeiul art. 30 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Astfel, potrivit art. 14 alin. (3) din lege, când în cauză este un interes public major,de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea desuspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public,din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) al aceluiaşi articol aplicându-se în modcorespunzător.

De asemenea, potrivit art. 14 alin. (2) teza a li-a din Legea nr. 554/2004, la careface trimitere şi art. 15 alin. (2) din lege, dispoziţiile art. 200 C. proc. civ. privind verificareaşi regularizarea cererii de chemare în judecată nu sunt aplicabile, ceea ce determină

concluzia că obligaţia de a depune dovada achitării taxei judiciare de timbru poate fistabilită în sarcina reclamantului exclusiv în cuprinsul rezoluţiei de fixare a primului termende judecată, urmând a fi citat cu menţiune în acest sens.

Cererea de recurs împotriva hotărârii prin care a fost soluţionată cererea desuspendare a executării actului administrativ se timbrează potrivit art. 24 sau, după caz,art. 25 din ordonanţă.

§7. Cererile formulate în temeiul art. 24 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 554/2004

Art. 24 din Legea nr. 554/2004, având denumirea marginală „Obligaţia executării",are următorul conţinut:

{l)

Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să

înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectuezeanumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive se face de bunăvoie întermenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în termen decel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

art. 14 alin. (3) din Legea nr. 554/2004, care este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, potrivitart. 30 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013".

În sens contrar, a se vedea A.M. PUIU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 292. Autoarea a arătaturmătoarele: ,,În condiţiile în care niciun text din O.U.G. nr. 80/2013 nu este dedicat cererilor desuspendare a actelor administrative, devine incident art. 5 alin. (3) C.pr.civ. ( ... ) În temeiul acestuitext de lege, având în vedere că identificarea taxei judiciare de timbru datorate în considerarea uneicereri de suspendare a actului administrativ nu poate fi întemeiată pe un text expres din O.U.G.

nr. 80/2013 care nu reglementează cazul acestor cereri, întrucât nu s-au conturat uzanţe în această

materie, practica fiind neunitară, aceste cereri fiind taxate ori cu 50 de lei, ori cu 20 de lei, considerămcă taxa judiciară de timbru datorată pentru cererile de suspendare a actului administrativ se impunea fi determinată în baza dispoziţiilor legale privitoare la situaţii asemănătoare. Dispoziţiile legaleprivitoare la situaţii asemănătoare pot fi ori art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013, potrivitcu care, în materia executării silite, cererile de suspendare a executării silite, inclusiv a executăriiprovizorii, se taxează cu SO de lei, situaţiile fiind asemănătoare, întrucât în ambele cazuri ipotezaeste aceea a existenţei în realitatea juridică a unui act care se bucură de executorialitate ce se solicită

a fi suspendată prin hotărârea instanţei, ori chiar art. 16 lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013, asemănareafiind dată de caracterul neevaluabil al ambelor tipuri de cereri formulate în materia contenciosuluiadministrativ. În lumina raţionamentului impus de art. 5 alin. (3) C.pr.civ., considerăm că nu sejustifică stabilirea pentru astfel de cereri a unei taxe judiciare de timbru în valoare de 20 lei, întemeiul art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com