"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

296 Art. 16

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

potrivit art. 27 din ordonanţă[11, întrucât constituie o cerere neevaluabilă în bani pentrucare nu a fost instituit un regim juridic derogatoriu de taxare.

a fost redactat de D.M. DRĂGHICI şi a fost în sensul că cererea având ca obiect suspendarea executăriiactului administrativ, formulată în temeiul art. 14 sau art. 15 din Legea nr. 554/2004, reprezintă ocerere neevaluabilă în bani, care se timbrează cu o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 delei, potrivit art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013; participanţii la întâlnire au îmbrăţişat, în unanimitate,soluţia expusă în punctul de vedere al I.N.M.

În motivarea acestui punct de vedere, s-au reţinut, în esenţă, următoarele: ,,Dispoziţiileart. 16 lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013 nu sunt aplicabile în ipoteza supusă analizei, întrucât acesteaau în vedere timbrarea cu 50 de lei doar a cererilor având ca obiect anularea actului sau, după

caz, recunoaşterea dreptului pretins, precum şi pentru eliberarea unui certificat, a unei adeverinţesau a oricărui altui înscris, nu şi situaţia cererilor de suspendare a executării actului administrativ,formulate în temeiul art. 14 sau art. 15 din Legea nr. 554/2004.

Dispoziţiile art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013, care reglementează timbrareacu 50 de lei a cererii de suspendare a executării silite, nu pot fi aplicate prin analogie cererii desuspendare a executării actului administrativ, întrucât, potrivit art. 1 alin. (2) din Codul civil şi art. 5

alin. (3) din Codul de procedură civilă, raportarea se va face la dispoziţiile legale privitoare la situaţiiasemănătoare doar în ipoteza în care o pricină nu poate fi soluţionată în baza legii sau a uzanţelor.

Or, O.U.G. nr. 80/2013 cuprinde, la art. 27, o dispoziţie generală, potrivit căreia «orice alteacţiuni sau cereri neevaluabile în bani, cu excepţia celor scutite de plata taxei judiciare de timbrupotrivit legii, se taxează cu 20 lei ». Această dispoziţie legală este aplicabilă în situaţia cererii desuspendare a executării actului administrativ, având în vedere caracterul general al reglementării( «orice altă acţiune sau cerere»), precum şi faptul că cererea de suspendare a executării actuluiadministrativ este o cerere neevaluabilă în bani, întrucât litigiul nu poartă asupra unei sume, ciinstanţa are de verificat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege (plângerea prealabilă, depunereacauţiunii, atunci când legea impune, cazul bine justificat şi paguba iminentă).

Un argument suplimentar îl reprezintă reglementarea de la art. 13 alin. (6) din Legeanr. 207 /2015 privind Codul de procedură fiscală, prin care se instituie regula in du bio contra fiscum,

potrivit căreia prevederile legislaţiei fiscale se interpretează în favoarea contribuabilului/plătitorului, însituaţia în care rămân neclare după aplicarea regulilor de interpretare prevăzute la art. 6 alin. (1)-(5).

În aplicarea acestei reguli de interpretare rezultă că este mai favorabilă contribuabilului/plătitoruluistabilirea unei taxe judiciare de timbru de 20 lei, aferente cererii de suspendare a executării actuluiadministrativ, prin recurgerea la norma generală de la art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013".

[11 Revenim (n.n., D.N.T.) asupra părerii exprimate anterior în sensul că cererile în discuţie setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 10 alin. (1) lit. b) din ordonanţă ­

D.N. ÎHEOHARI, C.M . ILIE (SOLOMON), M.A. BÎRLOG, B. CRISTEA, op. cit., p. 179, 218.

În acest sens, a se vedea A.AL OANĂ, R. Rusu-OANĂ, în l.AL. VIOREL et al., op. cit., p. 151. Autoriiau arătat următoarele: ,,Suplimentar faţă de ipotezele de suspendare a executării prevăzute înCodul de procedură civilă, instanţele au extins sfera de aplicare a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) lit. b)din Ordonanţă şi pentru cererile de suspendare a executării actelor administrative, formulate întemeiul art. 14 şi art. 15 din Legea nr. 554/2004. Considerăm că această soluţie este criticabilă şică timbrarea acestor cereri de suspendare ar trebui realizată conform art. 27 din Ordonanţă".

De asemenea, aceiaşi autori au arătat că, ,,în lipsa unei stipulaţii contrare, nu există vreunargument pentru care cererea de suspendare a efectelor actului administrativ să fie asimilată uneicereri de suspendare a executării silite" (idem, p. 212-213).

În acelaşi sens, a se vedea şi G.C. FRENŢIU, op. cit., p. 172. Autoarea a arătat următoarele:

„Totodată, dispoziţiile art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013, ce vizează timbrarea cererilorde suspendare a executării silite, nu pot fi aplicate prin analogie cererii de suspendare a executăriiactului administrativ, situaţiile nefiind identice şi nici asemănătoare. În aceste condiţii, taxa detimbru va fi cea prevăzută de art. 27 din O.U.G. nr. 80/2013, în cuantum fix de 20 de lei, exceptândcererea de suspendare a actului administrativ normativ, promovată de Ministerul Public, în baza

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com