"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 16

299

§8. Excepţia de nelegalitate a unui act administrativ şi cererea de sesizare acurţii Constituţionale cu soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate aunei ordonanţe sau a unei dispoziţii dintr-o ordonanţă a GuvernuluiPotrivit art. 4 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, legalitatea unui act administrativcu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând încadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că instanţa învestită cu fondul litigiului şi în faţacăreia a fost invocată excepţia de nelegalitate, constatând că de actul administrativ cucaracter individual depinde soluţionarea litigiului pe fond, este competentă să se pronunţeasupra excepţiei, fie printr-o încheiere interlocutorie, fie prin hotărârea pe care o vapronunţa în cauză; în situaţia în care instanţa se pronunţă asupra excepţiei de nelegalitateprin încheiere interlocutorie, aceasta poate fi atacată odată cu fondul.

În conformitate cu alin. (3) al articolului în discuţie, în cazul în care a constatatnelegalitatea actului administrativ cu caracter individual, instanţa în faţa căreia a fostinvocată excepţia de nelegalitate va soluţiona cauza, fără a ţine seama de actul a căruinelegalitate a fost constatată.

Alin. (4) al aceluiaşi articol prevede că actele administrative cu caracter normativ nupot forma obiect al excepţiei de nelegalitate; controlul judecătoresc al actelor administrativecu caracter normativ se exercită de către instanţa de contencios administrativ în cadrulacţiunii în anulare, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 554/2004.

Excepţia de nelegalitate constituie o apărare nesupusă timbrării, întrucât nu faceparte din categoriile enumerate în cuprinsul art. 9 din ordonanţă ca fiind supusă timbrăriişi nici nu se prevede un atare regim juridic printr-o altă normă legală.

Potrivit art. 9 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, persoana vătămată într-un drept alsău ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe ale Guvernuluipoate introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţiade neconstituţionalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatareaneconstituţionalităţii ordonanţei sau a dispoziţiei din ordonanţă.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că instanţa de contencios administrativ, dacă

apreciază că excepţia îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 29 alin. (1) şi (3)111 din Legeanr. 47 /1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, sesizează,prin încheiere motivată, Curtea Constituţională şi suspendă soluţionarea cauzei pe fond.

Excepţia de neconstituţionalitate nu se soluţionează de către instanţa judecătorească,ci de către Curtea Constituţională, potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47 /1992, republicată,considerent pentru care nu este supusă timbrării cu o taxă judiciară.

Alin. (4) teza I al aceluiaşi articol prevede că sesizarea Curţii Constituţionale sedispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o111 În conformitate cu art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionareaCurţii Constituţionale, republicată în M. Of. nr. 807 din 3 decembrie 2010, Curtea Constituţională

decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privindneconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă

în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectulacestuia; alin. (3) al aceluiaşi articol prevede că nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatateca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.

300

Art. 16

TAXELE JUDICIARE D E TIMBRU

încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei,şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi.

Prin urmare, sesizarea Curţii Constituţionale este atribuţia completului de judecată,iar acesta nu datorează taxe judiciare de timbru atunci când este învestit cu soluţionareaprocesului în cadrul căruia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate, concluzie caredecurge din art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013. Completul de judecată nu reprezintă

o entitate sau o persoană juridică, acesta neconfundându-se cu instanţa judecătorească

însăşi. Instanţa judecătorească datorează taxe judiciare de timbru numai în ipoteza în careare calitatea de parte în proces şi nu este incidentă scutirea de la plata acestora prevăzută

de art. 30 alin. (1) din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com