"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

poate introduce plângere împotriva încheierii de respingere a cererii de îndeplinire aunui act notarial, în termen de 10 zile de la data când a luat cunoştinţă, la judecătoriaîn circumscripţia căreia îşi are sediul biroul notarial care a refuzat îndeplinirea actului.

Plângerea împotriva încheierii notarului public prin care acesta a refuzat îndeplinireaunui act notarial se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

În ipoteza în care, prin aceeaşi cerere, se contestă mai multe încheieri emise denotarul public privind refuzul îndeplinirii unui act notarial, cererea este alcătuită din maimulte capete, fiecare având ca obiect câte o plângere împotriva unei singure încheieri. Întemeiul art. 34 alin. (1) din ordonanţă, fiecare dintre capetele ce intră în alcătuirea cereriirespective se timbrează cu câte o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

În ipoteza plângerii formulate de către subiecte ce beneficiază de scutire subiectivă,apreciem că aceasta nu este supusă timbrării, întrucât scutirea respectivă este instituită

în considerarea persoanei, în timp ce obiectul cererii este indiferent raţiunilor care aufundamentat acordarea beneficiului fiscal.

Împotriva hotărârii judecătoreşti prin care judecătoria a soluţionat plângerea sepoate exercita calea de atac a apelului, potrivit art. 466 alin. (1) C. proc. civ.111, care setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, ca limită minimă a cuantumuluitaxei judiciare de timbru aferente unei cereri de apel, în conformitate cu art. 23 alin. (1)lit. a) din ordonanţă, plângerea în discuţie reprezentând o cerere neevaluabilă în bani.

111 Potrivit art. 466 alin. (1) C proc. civ., hotărârile pronunţate în primă instanţă pot fi atacatecu apel, dacă legea nu prevede în mod expres altfel.

Art. 18. [Taxele judiciare de timbru aferente cererilor formulate potrivit Legiinr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, republicată]

Se taxează cu 20 lei următoarele cereri formulate potrivit Legii nr. 188/2000 privindexecutorii judecătoreşti, republicată, cu modificările ulterioare:a)

cereri pentru soluţionarea conflictelor de competenţă între birourileexecutorilor judecătoreşti;

b)

plângeri împotriva refuzului executorului judecătoresc de a-şi îndepliniatribuţiile prevăzute de lege;

c)

cereri pentru supralegalizarea semnăturii şi a ştampilei executoruluijudecătoresc.

COMENTARIU

§1. Cererile pentru soluţionarea conflictelor de competenţă dintre birourileexecutorilor judecătoreşti

Potrivit art. 11 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 188/2000, republicată, conflictele decompetenţă între birourile executorilor judecătoreşti situate în aceeaşi circumscripţie aunei curţi de apel se soluţionează de acea curte de apel, la sesizarea părţii interesate; cândconflictul intervine între birouri de executori judecătoreşti situate în circumscripţii diferite,competenţa aparţine curţii de apel în a cărei circumscripţie se află biroul executoruluijudecătoresc cel dintâi sesizat.

În conformitate cu alin. (4) al aceluiaşi articol, instanţa se pronunţă în toate cazurile,motivat, prin încheiere definitivă.

Cererea pentru soluţionarea conflictelor de competenţă dintre birourile executorilorjudecătoreşti se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

În ipoteza cererii formulate de către subiecte ce beneficiază de scutire subiectivă,apreciem că aceasta nu este supusă timbrării, întrucât scutirea respectivă este instituită

în considerarea persoanei, în timp ce obiectul cererii este indiferent raţiunilor care aufundamentat acordarea beneficiului fiscal.

Din moment ce încheierea pronunţată de către instanţă asupra cererii în discuţieare caracter definitiv, aceasta nu este supusă nici apelului şi nici recursului, raportat laart. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ.111, neridicându-se, ca atare, problema timbrării acestorcăi de atac.

În schimb, încheierea este susceptibilă de exerciţiul contestaţiei în anulare şi alrevizuirii, căi de atac extraordinare al căror regim juridic de timbrare este reglementatde art. 26 din ordonanţă.

§2. Plângerea împotriva refuzului executorului judecătoresc de a-şi îndepliniatribuţiile prevăzute de lege

Potrivit art. 56 alin. (1) din Legea nr. 188/2000, republicată, refuzul executoruluijudecătoresc de a îndeplini atribuţiile prevăzute la art. 7 lit. b)-i) din lege se motivează,111 Art. 634 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. prevede că sunt hotărâri definitive hotărârile care nusunt supuse apelului şi nici recursului.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com