"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

accelerarea soluţionării proceselor111, autorităţile române competente să aplice apostilaprevăzută la art. 3 alin. (1) din Convenţie sunt: tribunalele, pentru actele oficiale prevăzutela art. 1 alin. (1) lit. a) şi d), camerele notarilor publici, pentru actele oficiale prevăzute laart. 1 alin. (1) lit. c), şi prefecturile, pentru actele oficiale prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b).

Prin urmare, tribunalul este competent pentru aplicarea apostilei în cazul acteloroficiale emise de executorii judecătoreşti pe teritoriul României şi care urmează să fieprezentate pe teritoriul unui alt stat contractant; cererea în discuţie se timbrează cu otaxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 18 lit. c) din ordonanţă.

1 1 Publicată în M. Of. nr. 714 din 26 octombrie 2010.

Art. 19. [Taxele judiciare de timbru aferente plângerii contravenţionale şi căiide atac exercitate împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate asupra acesteia]

În materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şisancţionare a contravenţiei, precum şi111 calea de atac împotriva hotărârii pronunţatese taxează cu 20 lei.

COMENTARIU

§1. Domeniul de aplicare al art. 19 din ordonanţă

Potrivit art. 31 alin. (1) şi (2) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor121, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare asancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicăriiacestuia; partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce priveşte despăgubirea,iar cel căruia îi aparţin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea cepriveşte măsura confiscării.

În conformitate cu art. 32 alin. (1) şi (2) din acelaşi act normativ, plângerea se depuneşi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţiea fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliulsau sediul contravenientul; controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionaleprincipale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzute la alin. (1).

Art. 19 din O.U.G. nr. 80/2013 prevede că plângerea împotriva procesului-verbalde constatare şi sancţionare a contravenţiei se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 20 de lei.

Plângerile contravenţionale formulate de către subiecte ce beneficiază de scutiresubiectivă nu sunt supuse timbrării, întrucât scutirea respectivă este instituită în considerareapersoanei, în timp ce obiectul cererii este indiferent raţiunilor care au fundamentat acordareabeneficiului fiscal.

În acelaşi context, în temeiul unor dispoziţii legale cuprinse în alte acte normative,se poate prevedea scutirea de la plata taxei judiciare de timbru a plângerii contravenţionaleformulate într-un anumit domeniu. De exemplu, potrivit art. 157 din Legea nr. 263/2010

111 În doctrina juridică (L.AL. VIOREL, în L.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 871-872), în mod judicios,s-au arătat următoarele: ,,Textul examinat prevede că « plângerea [ ... ], precum şi calea de atac [ ... ]»

se taxează c u 2 0 lei.

Textul nu poate fi interpretat în sensul că s-ar datora o unică taxă judiciară de timbru încuantum de 20 lei, ce ar fi îndestulătoare atât pentru judecata în primă instanţă, cât şi pentrusoluţionarea căii de atac.

Interpretarea gramaticală corectă a dispoziţiei aici examinate impune a se da cuvenita relevanţă

conectivului «precum şi»; rolul acestei locuţiuni conjuncţionale coordonatoare este acela de a legacuvântul «plângerea» de construcţia lexicală «calea de atac»; legiuitorul are în vedere aplicareaaceleiaşi taxe judiciare de timbru pentru două ipoteze diferite; în alţi termeni, se va plăti o taxă

judiciară de timbru în cuantum de 20 lei pentru plângerea contravenţională şi o taxă judiciară detimbru distinctă, în acelaşi cuantum, pentru apel. Un argument suplimentar în acest sens poate fiextras şi din dispoziţiile art. 32 din O.U.G. nr. 80/2013, care subliniază faptul că taxele judiciare detimbru sunt datorate, în mod distinct, pentru judecata cauzei în primă instanţă şi pentru judecataaferentă căilor de atac".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com