"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

121 Publicată în M. Of. nr. 410 din 25 iulie 2001.

308 Art. 19

TAXELE JUDICIARE D E TIMBRU

privind sistemul unitar de pensii publice, cererile în faţa oricăror organe sau instanţe,precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sauobligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru. Jurisdicţia asigurărilor socialeinclude, în conformitate cu art. 153 lit. h) din acelaşi act normativ, şi soluţionarea plângerilorîmpotriva proceselor-verbale de contravenţie încheiate în baza acestei legi.

În reglementarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, plângereacontravenţională era scutită de la plata taxelor judiciare de timbru, potrivit art. 15 lit. i)din acest act normativ.

Sub aspectul conflictului temporal determinat de aplicarea legii în timp, prin raportarela art. 55 din O.U.G. nr. 80/2013, apreciem că plângerea contravenţională se timbrează

cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei în măsura în care aceasta a fost înregistrată perolul instanţei ulterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 80/2013, chiar dacă fapta considerată

contravenţie de către organele competente a fost săvârşită sub imperiul Legii nr. 146/1997.

În ipoteza în care, prin intermediul aceleiaşi cereri de chemare în judecată, petentulcontestă mai multe procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, suntemîn prezenţa unui număr de plângeri contravenţionale egal cu numărul proceselor-verbalecontestate, fiecare dintre plângeri urmând a fi supusă câte unei taxe judiciare de timbruîn cuantum de 20 de lei.

În cazul în care petentul a formulat o cerere de chemare în judecată alcătuită dindouă capete, şi anume primul capăt având ca obiect plângerea contravenţională şi aldoilea capăt având ca obiect obligarea intimatului la plata către petent a unei sume debani, cu titlu de despăgubiri materiale pentru prejudiciului cauzat prin sancţionarea sacontravenţională, fiecare dintre acestea, în aplicarea art. 34 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013,se timbrează cu câte o taxă judiciară distinctă.

Astfel, primul capăt de cerere se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 delei, potrivit art. 19 din O.U.G. nr. 80/2013, iar cel de-al doilea capăt de cerere se timbrează

cu o taxă judiciară de 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 de lei, potrivitart. 16 lit. b) din acelaşi act normativr11, în ipoteza în care intimatul în cadrul ambelorcapete de cerere este organul care a dispus sancţionarea contravenţională a petentului.

În ipoteza în care cel de-al doilea capăt de cerere ar avea ca obiect obligareaintimatului la plata către petent a unei sume de bani, cu titlu de despăgubiri (de pildă,echivalentul rovinietei sau a peajului), intimatul fiind persoana care a dobândit un autovehiculanterior datei săvârşirii contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă

(înregistrarea în format electronic a tarifului de utilizare) sau peaj valabil (înregistrarea înformat electronic a tarifului de trecere) imputate petentului-înstrăinător, acesta s-ar timbracu o taxă judiciară stabilită potrivit art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 la valoarea pretinsă.

Dacă cel de-al doilea capăt de cerere ar avea ca obiect obligarea intimatului laplata către petent a unei sume de bani, cu titlu de despăgubiri morale pentru prejudiciuluiadus onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice, cauzat prin sancţionarea sacontravenţională, acesta s-ar timbra cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivitart. 7 alin. (1) din acelaşi act normativ.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §3 a comentariului aferent art. 16 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com