"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 19

311

Considerăm că cererea de înlocuire a amenzii cu sancţiunea obligării contravenientuluila prestarea unei activităţi în folosul comunităţii se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 20 de lei, potrivit art. 27 din 0.U.G. nr. 80/2013, având în vedere că aceasta reprezintă

o cerere neevaluabilă în bani pentru timbrarea căreia nu se prevede un regim derogatoriu;această cerere nu se încadrează în domeniul de reglementare al art. 19 din acelaşi actnormativ.

De asemenea, nu apreciem că cererea în discuţie este scutită de la plata taxeijudiciare de timbru în aplicarea art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, potrivit căruia suntscutite de taxă judiciară de timbru cererile formulate de o instituţie publică, indiferent decalitatea procesuală a acesteia, când au ca obiect un venit publicl11• Astfel, această cerere nuare ca obiect un venit public; prin intermediul său, tocmai ca urmare a faptului că venitulpublic reprezentat de amenda contravenţională nu poate fi valorificat prin executare silită,se urmăreşte fixarea unei alte obligaţii în sarcina contravenientului, obligaţie care nu areca obiect un venit public.

Apelul declarat împotriva hotărârii prin care s-a aplicat sancţiunea prestării uneiactivităţi în folosul comunităţii se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei,ca limită minimă a cuantumului taxei judiciare de timbru aferente unei cereri de apel, înconformitate cu art. 23 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013.

2.2. Contestaţia la executare în materie contravenţională

Potrivit art. 39 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001, punerea în executare a sancţiunii amenziicontravenţionale se face astfel:

a)

de către organul din care face parte agentul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei în termenulprevăzut de lege;

b)

de către instanţa judecătorească, în celelalte cazuri.

Alin. (3) al aceluiaşi articol prevede că executarea se face în condiţiile prevăzutede dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.

De asemenea, potrivit alin. (4) al articolului în discuţie, împotriva actelor de executarese poate face contestaţie la executare, în condiţiile legii.

Contestaţia la executare propriu-zisă, şi anume contestaţia împotriva executării siliteînseşi sau contestaţia împotriva actelor de executare silită, vizând executarea sancţiuniiamenzii contravenţionale se timbrează cu o taxă judiciară stabilită potrivit art. 10 alin. (2)tezele I şi a li-a din O.U.G. nr. 80/2013, având în vedere că obiectul executării silite priveşteo executare silită indirectă121•

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea L.AL. VIOREL, în L.AL. VIORELet. al., op. cit., p. 873-874. Autorula arătat următoarele: ,,( ... ) dacă cererea este formulată de organul de specialitate al unităţiiadministrativ-teritoriale în temeiul prevederilor art. 9 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, cererea estescutită de la plata taxei judiciare de timbru în virtutea dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Ordonanţă,întrucât petenta nu îşi valorifică un drept propriu, ci, prin intermediul acestei cereri îşi îndeplineşteobligaţia impusă de dispoziţiile art. 9 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001".

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 3.2. din secţiunea §3 a comentariului aferent art. 10

din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com