"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

perspectivă, la aspectul dacă ambele imobile sunt înscrise în cartea funciară pe numelereclamantului şi dacă ele pot fi în concret alipite; împrejurarea că înscrierea nu corespundesituaţiei juridice a imobilului implică promovarea unei cereri distincte, respectiv a cereriiîn rectificare tabulară.

§3. Cererea în stabilirea rangului înscrierii

Potrivit art. 890 alin. (3) C. civ., dacă mai multe cereri de înscriere în cartea funciară

s-au primit în aceeaşi zi prin poştă sau curier, drepturile de ipotecă vor avea acelaşi rang,iar celelalte drepturi vor dobândi numai provizoriu rang egal, urmând ca instanţa să sepronunţe, la cererea oricărei persoane interesate, asupra rangului şi, dacă va fi cazul,asupra radierii înscrierii nevalabile.

Raportat la textul legal menţionat anterior, în cadrul cererii în stabilirea ranguluiînscrierii deosebim între cererea în stabilirea rangului ipotecii şi cererea în stabilirea ranguluidefinitiv al înscrierii sau, după caz, în radierea înscrierilor nevalabile.

Alin. (4) al aceluiaşi articol prevede că, în cazul în care două sau mai multe drepturiau primit provizoriu rang egal, potrivit dispoziţiilor alin. (3), va fi preferat, indiferent dedata certă a titlurilor aflate în concurs, cel care a fost pus în posesia bunului sau, după

caz, cel faţă de care debitorul şi-a executat cel dintâi obligaţiile ce îi incumbă, cu excepţiadrepturilor de ipotecă ce vor avea acelaşi rang; în situaţia în care niciunul dintre dobânditorinu a fost pus în posesia bunului sau, după caz, debitorul nu şi-a executat obligaţiile faţă deniciunul dintre ei, va fi preferat cel care a sesizat cel dintâi instanţa de judecată în temeiuldispoziţiilor acestui articol.

Din prevederile legale enunţate mai sus rezultă că stabilirea rangului înscrierii nuimplică o analiză a fondului drepturilor reale în litigiu, ci doar o verificare a faptului sau adatei intrării în posesia bunului ori, după caz, a faptului sau a datei executării obligaţiilorori a datei sesizării instanţei în temeiul art. 890 C. civ., verificările fiind efectuate în vedereastabilirii rangului înscrierii atunci când cererile de înscriere în cartea funciară s-au primitîn aceeaşi zi prin poştă sau curier, considerent pentru care apreciem că cererea în discuţiese timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă.

§4. Cererea în radierea unui drept concurent sau, după caz, de acordare arangului preferenţial

Potrivit art. 892 alin. (1) C. civ., cel care a fost îndreptăţit, printr-un act juridic valabilîncheiat, să înscrie un drept real în folosul său poate cere radierea din cartea funciară

a unui drept concurent sau, după caz, acordarea de rang preferenţial faţă de înscriereaefectuată de altă persoană, însă numai dacă sunt întrunite următoarele trei condiţii:a)

actul juridic în temeiul căruia se solicită radierea sau acordarea rangului preferenţialsă fie anterior aceluia în baza căruia terţul şi-a înscris dreptul;b)

dreptul reclamantului şi cel al terţului dobânditor să provină de la un autor comun;c)

înscrierea dreptului în folosul reclamantului să fi fost împiedicată de terţul dobânditorprin violenţă sau viclenie, după caz.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 20 315

În conformitate cu alin. (2) al aceluiaşi articol, radierea sau acordarea ranguluipreferenţial poate fi cerută şi dacă violenţa ori viclenia a provenit de la o altă persoană

decât terţul dobânditor, dar numai dacă acesta din urmă a cunoscut sau, după caz, trebuiasă cunoască această împrejurare la data încheierii contractului în baza căruia a dobânditdreptul intabulat în folosul său.

Ţinând cont de aceste dispoziţii legale, apreciem că soluţionarea cererii în radiereaunui drept concurent sau, după caz, de acordare a rangului preferenţial nu implică cercetareafondului drepturilor concurente, ci doar verificarea condiţiilor enumerate de art. 892

alin. (1) C. civ. în vederea înscrierii dreptului în cartea funciară sau, după caz, a determinăriirangului înscrierii, motiv pentru care, în opinia noastră, această cerere este supusă taxeijudiciare de timbru în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă.

§5. Cererea în prestaţie tabulară

Potrivit art. 896 alin. (1) C. civ., în cazurile în care cel obligat să transmită, să constituieori să modifice în folosul altuia un drept real asupra unui imobil nu îşi execută obligaţiilenecesare pentru înscrierea în cartea funciară, se va putea cere instanţei judecătoreşti să

dispună înscrierea. Acest text legal reglementează acţiunea în prestaţie tabulară obişnuită.

De asemenea, în conformitate cu art. 897 alin. (1) C. civ., acţiunea în prestaţietabulară se va putea îndrepta şi împotriva terţului dobânditor înscris anterior în carteafunciară, dacă actul juridic invocat de reclamant este anterior celui în temeiul căruia afost înscris dreptul terţului dobânditor, iar acesta a fost de rea-credinţă la data încheieriiactului. Acest text legal reglementează acţiunea în prestaţie tabulară specială.

Apreciem că cererea în prestaţie tabulară nu se încadrează în categoria „cererilor încare se pune în discuţie fondul dreptului", întrucât pârâtul nu contestă existenţa valabilă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com