"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prindeclaraţia autentică notarială a titularului dreptului ce urmează a fi radiat sau modificat,fie, în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă.

(3)

Când dreptul înscris în cartea funciară urmează a fi rectificat, titularul lui este obligatsă predea celui îndreptăţit, odată cu consimţământul dat în formă autentică notarială

pentru efectuarea rectificării, şi înscrisurile necesare, iar în caz contrar, persoana interesată

va putea solicita instanţei să dispună înscrierea în cartea funciară. În acest din urmă caz,hotărârea instanţei de judecată va suplini consimţământul la înscriere al părţii care areobligaţia de a preda înscrisurile necesare rectificării.

(4)

Acţiunea în rectificare poate fi introdusă concomitent sau separat, după ce a fostadmisă acţiunea de fond, când este cazul. Ea poate fi formulată atât împotriva dobânditorului111 A se vedea, pentru dezvoltări în privinţa valorii obiectului cererilor în materie de cartefunciară, secţiunea §1 a comentariului aferent art. 20 din ordonanţă.

318 Art. 20

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

nemijlocit, cât şi împotriva terţilor dobânditori, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, încondiţiile prevăzute la art. 909, cu excepţia acţiunii întemeiate pe dispoziţiile alin. (1)pct. 3 şi 4, care nu poate fi pornită împotriva terţilor care şi-au înscris vreun drept real,dobândit cu bună-credinţă şi printr-un act juridic cu titlu oneros sau, după caz, în temeiulunui contract de ipotecă, întemeindu-se pe cuprinsul cărţii funciare.

În legătură cu ipotezele prevăzute de lege pentru rectificarea înscrierilor de cartefunciară, indicăm următoarelel1l:

înscrierea nu este valabilă [art. 908 alin. (1) pct. 1 C. civ.];În acest caz de rectificare, înscrierea în cartea funciară nu este valabilă, în schimb,actul juridic ce stă la baza înscrierii şi încheierea registratorului de carte funciară suntlegale. Din moment ce încheierea registratorului de carte funciară este legală, în cazuldat, persoanele interesate sau notarul public nu au deschisă calea cererii de reexaminare,iar subsecvent nici pe cea a plângerii împotriva încheierii registratorului-şef, căi de atacreglementate de art. 31 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7 /1996121•

Lipsa de valabilitate a înscrierii nu se include în noţiunea de eroare materială,pentru îndreptarea căreia art. 913 C. civ. prevede o altă cale, ci priveşte situaţii în careneconcordanţele afectează fondul drepturilor înscrise; de exemplu, constituie un astfel decaz înscrierea dreptului tabular efectuată asupra unui alt imobil decât cel indicat în cerereade înscriere, în actul juridic de care se prevalează partea şi în încheierea registratoruluide carte funciarăl31_

În această ipoteză de rectificare a înscrierii de carte funciară, apreciem că cerereade rectificare este supusă unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 50 de lei, potrivitart. 20 din ordonanţă, nepunând în discuţie fondul dreptului.

încheierea pronunţată de registratorul de carte funciară nu este valabilă [art. 908

alin. (1) pct. 1 C. civ.];

În acest caz, actul juridic ce stă la baza înscrierii este legal, însă încheierearegistratorului de carte funciară şi înscrierea efectuată în temeiul acesteia nu sunt valabile.

111 D.N. THEOHARI, Consideraţii privind acţiunea în rectificare de carte funciară îndreptată

împotriva subdobânditorului cu titlu oneros şi de bună-credinţă al dreptului real, în M. NICOLAE,R. R1zo1u, I.L. TOMA-DĂUCEANU (coord.), ln honorem Valeriu Stoica. Drepturi, libertăţi şi puteri la

începutul mileniului al /II-iea, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2018, p. 499.

121 Republicată în M. Of. nr. 720 din 24 septembrie 2015.

Potrivit art. 31 alin. (2) teza I din Legea nr. 7 /1996, persoanele interesate sau notarul publicpot formula cerere de reexaminare a încheierii de admitere sau de respingere, în termen de 15 zile dela comunicare, care se soluţionează în termen de 20 de zile prin încheiere de către registratorul-şefdin cadrul oficiului teritorial în raza căruia este situat imobilul.

Alin. (3) şi (4) ale aceluiaşi articol prevăd că împotriva încheierii registratorului-şef emisepotrivit alin. (2) cei interesaţi sau notarul public pot formula plângere, în termen de 15 zile de lacomunicare; cererea de reexaminare şi plângerea împotriva încheierii se depun la biroul teritorial şise înscriu din oficiu în cartea funciară; oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătorieiîn a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, însoţită de dosarul încheierii şi copia cărţiifunciare; plângerea împotriva încheierii se poate depune de cei interesaţi sau notarul public şi directla judecătoria în a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, situaţie în care instanţa vasolicita din oficiu biroului teritorial comunicarea dosarului încheierii şi copia cărţii funciare, precumşi notarea plângerii în cartea funciară.

131 M. MÎNERAN, op. cit., p. 295.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com