"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 20

321

În această ipoteză de rectificare a înscrierii de carte funciară, dacă cererea derectificare tabulară nu pune în discuţie fondul dreptului, aceasta se timbrează cu o taxă

judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă. De exemplu, cererea derectificare nu pune în discuţie fondul dreptului atunci când rezoluţiunea actului juridic afost declarată prin hotărâre judecătorească definitivă, astfel încât instanţa învestită cusoluţionarea cererii de rectificare nu va mai analiza dacă această sancţiune a operat sau nu.

În schimb, dacă, în acest caz, cererea de rectificare tabulară pune în discuţie fonduldreptului, aceasta se timbrează cu o taxă judiciară calculată potrivit art. 3 alin. (1) dinacelaşi act normativ prin raportare la valoarea obiectului cererii111• De exemplu, cerereade rectificare pune în discuţie fondul dreptului atunci când rezoluţiunea actului juridic aoperat de drept sau unilateral, aceasta constituind cauza juridică a cererii în rectificare,caz în care instanţa va analiza în considerentele hotărârii judecătoreşti dacă, într-adevăr,această sancţiune a operat sau nu în condiţiile respective.

înscrierea în cartea funciară nu mai este, din orice alte motive, în concordanţă cusituaţia juridică reală a imobilului [art. 908 alin. (1) pct. 4 C. civ.].

De pildă, se includ în acest caz corectări ale cărţii funciare care conţine erori înprivinţa măsurătorilor ori a amplasamentului imobilului.

În această ipoteză de rectificare a înscrierii de carte funciară, dacă cererea de rectificare tabulară nu pune în discuţie fondul dreptului, aceasta se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă. De exemplu, cererea de rectificarenu pune în discuţie fondul dreptului atunci când s-a pronunţat o hotărâre judecătorească

definitivă anterioară prin care situaţia juridică reală a imobilului a fost stabilită.

În schimb, dacă, în acest caz, cererea de rectificare tabulară pune în discuţie fonduldreptului, aceasta se timbrează cu o taxă judiciară calculată potrivit art. 3 alin. (1) dinacelaşi act normativ prin raportare la valoarea obiectului cererii121• De exemplu, cererea derectificare pune în discuţie fondul dreptului atunci când instanţa, învestită cu soluţionareacererii de rectificare tabulară, statuează asupra situaţiei juridice reale a imobilului.

7 .2. Acţiunea în rectificare de carte funciară îndreptată împotriva subdobânditoruluicu titlu oneros şi de bună-credinţă al dreptului real

În conformitate cu art. 909 alin. (3) şi (4) C. civ., acţiunea în rectificare de cartefunciară întemeiată exclusiv pe motivele prevăzute de art. 908 alin. (1) pct. 1 şi 2 din acelaşicod, promovată în contradictoriu cu o terţă persoană care şi-a înscris în cartea funciară

un drept real, dobândit cu bună-credinţă şi printr-un act juridic cu titlu oneros sau, după

caz, în temeiul unui contract de ipotecă, întemeindu-se pe cuprinsul cărţii funciare, subrezerva prescripţiei dreptului la acţiunea de fond, este supusă unui termen de decăderecu durata de 3 ani.

Aceste termen de decădere curge de la înregistrarea cererii de înscriere formulatede către dobânditorul nemijlocit al dreptului a cărui rectificare se cere, cu excepţia cazului111 A se vedea, pentru dezvoltări în privinţa valorii obiectului cererilor în materie de cartefunciară, secţiunea §1 a comentariului aferent art. 20 din ordonanţă.

121 A se vedea, pentru dezvoltări în privinţa valorii obiectului cererilor în materie de cartefunciară, secţiunea §1 a comentariului aferent art. 20 din ordonanţă.

322

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com