"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 20

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

când încheierea, prin care s-a ordonat înscrierea care face obiectul acţiunii în rectificare, afost comunicată celui îndreptăţit, situaţie în care termenul este de un an de la comunicareaacesteia.

În ceea ce priveşte domeniul de aplicare al acestui text legal, avem în vedereurmătoarele:

Primus (antecesor tabular) a înstrăinat, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptulreal lui Secundus (dobânditor nemijlocit, primul succesor al dreptului real);

Secundus, la rândul lui, a înstrăinat dreptul real lui Tertius (subdobânditor);

Tertius a dobândit dreptul real de la Secundus printr-un act juridic cu titlu oneros;

Tertius a dobândit dreptul real cu bună-credinţă în sensul art. 901 alin. (2) C. civY1;

Tertius şi-a înscris dreptul real în cartea funciară.

Primus poate promova acţiune în rectificare în contradictoriu cu Secundus pentruradierea dreptului acestuia din cartea funciară, pentru oricare dintre ipotezele reglementatede art. 908 alin. (1) pct. 1-4 C. civ., caz în care este incident art. 909 alin. (1) din acelaşi actnormativ, dar şi acţiune în rectificare în contradictoriu cu Tertius în vederea radierii şi adreptului acestuia din cartea funciară, pentru ipotezele reglementate de art. 908 alin. (1)pct. 1 şi 2 C. civ., caz în care se aplică dispoziţiile art. 909 alin. (3) şi (4) din acelaşi cod.

Acţiunea în rectificare specificată poate implica sau nu promovarea unei acţiunide fond pentru contestarea dreptului lui Secundus.

În ceea ce priveşte dreptul lui Tertius, acesta se poate desfiinţa ca urmare a admiteriiacţiunii de fond prin care s-a contestat dreptul lui Secundus, în temeiul principiuluireglementat de art. 1.254 alin. (2) C. civ., potrivit căruia desfiinţarea contractului atrage,în condiţiile legii, şi desfiinţarea actelor subsecvente încheiate în baza lui, cu excepţiacazului în care acţiunea în rectificare împotriva acestuia nu mai poate fi admisă.

În esenţă, pentru contestarea dreptului lui Tertius legea nu impune o acţiune defond proprie în accepţiunea art. 907 alin. (3) teza finală C. civ., întrucât admiterea acţiuniide fond prin care a fost lipsit de efecte actul juridic al lui Secundus este suficientă pentrua crea premisa incidenţei principiului menţionat.

Cu titlu de exemplu pentru ipoteza în care nu este necesară promovarea uneiacţiuni de fond pentru contestarea dreptului lui Secundus, indicăm cazul în care actulîn temeiul căruia a fost efectuată înscrierea sa în cartea funciară a fost declarat nul prinacordul părţilor [caz ce se încadrează în art. 908 alin. (1) pct. 1 C. civ.].

În această situaţie, nu trebuie promovată o acţiune de fond separată, întrucâtnulitatea actului juridic a operat amiabil, nefiind necesară pronunţarea unei hotărârijudecătoreşti în acest sens; nulitatea actului juridic constituie cauza juridică a acţiuniiîn rectificarea înscrierii de carte funciară, fiind temei suficient pentru radierea înscrieriidreptului real din cartea funciară.

1'1 Potrivit art. 901 alin. (2) C. civ., terţul dobânditor este considerat de bună-credinţă numaidacă, la data înregistrării cererii de înscriere a dreptului în folosul său, sunt îndeplinite următoarelecondiţii [cumulative - n.n.]:

a)

nu a fost înregistrată pe rolul instanţei judecătoreşti nicio acţiune prin care se contestă

cuprinsul cărţii funciare;

b)

din cuprinsul cărţii funciare nu rezultă nicio cauză care să justifice rectificarea acesteia înfavoarea altei persoane;

c)

nu a cunoscut, pe altă cale, inexactitatea cuprinsului cărţii funciare.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 20

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com