"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

emisă de registrator asupra acestei cereri poate fi atacată cu cerere de reexaminare, carese soluţionează prin încheiere de către registratorul-şef din cadrul oficiului teritorial înraza căruia este situat imobilul; împotriva încheierii registratorului-şef se poate formulaplângere [art. 31 alin. (1)-(4) din Legea nr. 7 /1996, republicată].

§9. Cererea în despăgubiri pentru ţinerea defectuoasă a cărţii funciarePotrivit art. 915 alin. (1) C. civ., cel prejudiciat printr-o faptă săvârşită, chiar dinculpă, în păstrarea şi administrarea cărţii funciare va putea cere obligarea, în solidar,la plata de despăgubiri a oficiului teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară de lalocul situării imobilului şi a persoanei răspunzătoare de prejudiciul astfel cauzat, dacă

prejudiciul nu a putut fi înlăturat, în tot sau în parte, prin exercitarea acţiunilor şi căilorde atac prevăzute de lege.

Această cerere se timbrează cu o taxă judiciară stabilită potrivit art. 3 alin. (1) dinordonanţă la valoarea despăgubirilor solicitate de reclamant, neconstituind o cerere înmaterie de carte funciară pentru a fi incident art. 20 din acelaşi act normativ.

Astfel, cererea în discuţie nu implică, pentru soluţionarea sa, aplicarea principiilorcărţii funciare în vederea modificării, înscrierii sau radierii unui drept real imobiliar,111 Publicat în M. Of. nr. 125 şi nr. 125 bis din 14 februarie 2023.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 20

325

reprezentând o cerere în răspundere civilă delictuală, tip de răspundere ce a fost antrenatde ţinerea defectuoasă a cărţii funciare.

§10. Plângerea împotriva încheierii de carte funciară emise de registratorul-şefPotrivit art. 31 alin. (1) din Legea nr. 7 /1996, republicată, încheierea de carte funciară

emisă de registrator se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau faptjuridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară,cu privire la imobilul în cauză, în termen de 15 zile de la pronunţarea încheierii, dar numai târziu de 30 de zile de la data înregistrării cererii.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede în teza I că persoanele interesate sau notarulpublic pot formula cerere de reexaminare a încheierii de admitere sau de respingere, întermen de 15 zile de la comunicare, care se soluţionează în termen de 20 de zile prinîncheiere de către registratorul-şef din cadrul oficiului teritorial în raza căruia este situatimobilul.

În conformitate cu alin. (3) şi (4) ale articolului menţionat, împotriva încheieriiregistratorului-şef emise potrivit alin. (2) cei interesaţi sau notarul public pot formulaplângere, în termen de 15 zile de la comunicare; cererea de reexaminare şi plângereaîmpotriva încheierii se depun la biroul teritorial şi se înscriu din oficiu în cartea funciară;oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătoriei în a cărei rază de competenţă

teritorială se află imobilul, însoţită de dosarul încheierii şi copia cărţii funciare; plângereaîmpotriva încheierii se poate depune de cei interesaţi sau notarul public şi direct la judecătoriaîn a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, situaţie în care instanţa va solicitadin oficiu biroului teritorial comunicarea dosarului încheierii şi copia cărţii funciare, precumşi notarea plângerii în cartea funciară.

Taxa judiciară de timbru aferentă plângerii împotriva încheierii de carte funciară

emise de registratorul-şef este în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă,întrucât plângerea se soluţionează în procedură necontencioasă111, astfel încât nu se puneproblema unei contestaţii privind fondul dreptului.

Raportat la art. 31 alin. (5) din Legea nr. 7 /1996, republicată, hotărârea pronunţată

de judecătorie poate fi atacată numai cu apel. Taxa judiciară de timbru aferentă apeluluieste în cuantum de 25 de lei, raportat la art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă.

Este de menţionat şi art. 14 alin. (3) din Legea nr. 7 /1996, republicată, care prevedecă, în urma soluţionării cererilor de rectificare a documentelor tehnice ale cadastrului,se emite un proces-verbal, care se va comunica în condiţiile Codului de procedură civilă;alin. (4) al aceluiaşi articol indică faptul că procesul-verbal prevăzut la alin. (3) poate fi111 A se vedea, în sensul caracterului necontencios al procedurii de soluţionare a plângeriiîmpotriva încheierii de carte funciară, considerentele Deciziei nr. 72/2007, pronunţată de ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, publicată în M. Of. nr. 685 din 7 octombrie 2008. Instanţasupremă, în soluţionarea recursului în interesul legii, a decis, cu efect obligatoriu, că, în cauzele ceau ca obiect plângerile privind cartea funciară întemeiate pe dispoziţiile art. 50 din Legea nr. 7 /1996,republicată, Oficiul de Cadastru şi Publicitate I mobiliară nu are calitate procesuală pasivă.

326

Art. 20

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

contestat cu plângere la judecătoria din raza teritorială de situare a imobilului, în termen de15 zile de la comunicare, dispoziţiile art. 31 alin. (3) şi (4) din lege, referitoare la procedurade depunere şi înregistrare a plângerii, aplicându-se în mod corespunzător.

Apreciem că şi plângerea împotriva procesului-verbal de soluţionare a cererilor derectificare a documentelor tehnice cadastrale se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 50 de lei, potrivit art. 20 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com