"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, în conformitate cu art. 27 din ordonanţă, iarnu potrivit art. 21 din acelaşi act normativ, întrucât nu se include în categoria cereriloravute în vedere de acest din urmă text legal.

În conformitate cu art. 29 alin. (1) din lege, în cazurile în care unul dintre proprietariîmpiedică, cu rea-credinţă şi sub orice formă, folosirea normală a condominiului sau a unorpărţi componente, potrivit destinaţiei acestora, şi creează prejudicii celorlalţi proprietari,proprietarii prejudiciaţi sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al săuse poate adresa în scris preşedintelui, comitetului executiv al asociaţiei de proprietari şiinstituţiilor cu atribuţii privind respectarea ordinii şi liniştii publice sau, după caz, instanţelorjudecătoreşti.

Cererea adresată instanţelor judecătoreşti prin care se solicită repararea prejudiciuluicauzat prin împiedicarea folosirii normale a condominiului sau a unor părţi componente aleacestuia nu se timbrează potrivit art. 21 din ordonanţă, întrucât excedează domeniului dereglementare al acestui text legal, ci urmează regimul juridic de timbrare a cererii respective.

De exemplu, cererea unui proprietar îndreptată împotriva unui alt proprietar avândca obiect obligarea acestuia din urmă la plata unei sume de bani, constând în contravaloarealipsei de folosinţă a uscătoriei condominiului, se timbrează cu o taxă judiciară stabilită lavaloarea reclamată, potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă; de asemenea, cererea formulată

pe calea procedurii speciale a ordonanţei preşedinţiale, având ca obiect obligarea unuiproprietar de a permite accesul în locuinţa sa pentru efectuarea unor reparaţii urgente,se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 6 alin. (4) teza I dinordonanţă.

În conformitate cu art. 29 alin. (2) din lege, dacă o hotărâre a adunării generale aasociaţiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a preşedintelui este contrară

prevederilor acestei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştiasau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot sesiza cenzorul/comisiade cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 din lege [compartimentele specializate însprijinirea, îndrumarea şi controlul asociaţiilor de proprietari, organizate în cadrul aparatuluide specialitate al primarului - n.n.] sau, după caz, pot solicita instanţelor judecătoreştianularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei şi/sau repararea pagubei cauzate.

Apreciem că cererea prin care se solicită anularea în tot sau în parte a hotărâriisau deciziei specificate mai sus se timbrează potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) cu trimitere laalin. (1) al aceluiaşi articol sau, după caz, potrivit art. 8 alin. (1) lit. b) din ordonanţă, înfuncţie de caracterul patrimonial ori nepatrimonial al hotărârii sau deciziei.

Instanţa poate dispune suspendarea executării hotărârii adunării generale a asociaţieide proprietari, dacă aceasta este contrară legii, statutului sau acordului de asociere alasociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, raportatla art. 52 alin. (2) din lege.

Cererea vizând suspendarea hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietarise timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă,

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 21

329

fiind o cerere neevaluabilă în bani pentru care nu se prevede un regim juridic de timbrarederogatoriu.

Pentru stabilirea taxei judiciare de timbru aferente cererii în repararea pagubei cauzateprin hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari ori prin decizia comitetuluiexecutiv sau a preşedintelui, considerate nelegale, trebuie avut în vedere obiectul concretal cererii deduse judecăţii prin care se pretinde repararea prejudiciului; în măsura în careobiectul cererii este evaluabil în bani, aceasta se timbrează potrivit art. 3 alin. (1) dinordonanţă; în măsura în care obiectul cererii nu este evaluabil în bani, aceasta se timbrează

potrivit art. 27 din acelaşi act normativ.

Alin. (3) al art. 29 din lege prevede că orice persoană sau orice proprietar care seconsideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndepliniriidefectuoase a atribuţiilor de către preşedinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/

comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelorprevăzute la art. 10 din lege [compartimentele specializate în sprijinirea, îndrumareaşi controlul asociaţiilor de proprietari, organizate în cadrul aparatului de specialitate alprimarului - n.n.] sau, după caz, instanţelor judecătoreşti.

Cererea prin care se solicită obligarea persoanelor specificate mai sus la îndeplinireacorespunzătoare a obligaţiilor ce le incumbă sau cea privind repararea prejudiciului decurgânddin neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor acestora se timbrează potrivitart. 3 alin. (1) sau, după caz, art. 27 din ordonanţă, în funcţie de caracterul evaluabil sauneevaluabil al obiectului concret al cererii deduse judecăţii.

Potrivit art. 78 alin. (2) din lege, asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptulde a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţiela cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zilede la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.

În conformitate cu alin. (3) al aceluiaşi articol, acţiunea asociaţiei de proprietari estescutită de taxă de timbru, atât în primă instanţă, cât şi în cazul exercitării de către aceastaa căilor de atac, ordinare sau extraordinare; această scutire are caracter mixt, instituireasa fiind justificată atât de considerente ce ţin de persoana asociaţiei de proprietari, câtşi de obiectul cererii.

În schimb, cererea furnizorului serviciilor de utilităţi publice prin care acţionează îninstanţă proprietarul care se face vinovat de neplata facturilor individuale emise în bazacontractelor individuale sau a convenţiilor individuale, după caz, mai mult de 60 de zilede la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, cu notificarea proprietaruluirestant cu cel puţin 7 zile înainte de demararea procedurii de acţiune în instanţă [art. 98

alin. (1) din lege], nu este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, art. 78 alin. (3) dinlege având un domeniu de reglementare ce vizează numai o reclamantă asociaţie deproprietari.

De altfel, chiar şi în ipoteza în care reclamanta ar fi o asociaţie de proprietari, în măsuraîn care obiectul cererii deduse judecăţii nu ar fi reprezentat de obligarea proprietaruluila plata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, cererea nu ar fi scutită de la platataxei judiciare de timbru în conformitate cu art. 78 alin. (3) din lege, ci s-ar timbra potrivitregimului juridic de timbrare aplicabil obiectului său concret.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com