"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 21. [Taxele judiciare de timbru aferente cererii privind înregistrareaasociaţiei de proprietari şi apelului împotriva judecătorului-delegat]

Cererea privind înregistrarea asociaţiilor de proprietari, de locatari sau mixte şiapelul împotriva încheierii judecătorului-delegat se taxează cu 20 lei.

COMENTARIU

§1. Cererea privind înregistrarea asociaţiei de proprietari

Potrivit art. 17 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, cererea pentrudobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordulde asociere şi procesul-verbal al adunării de constituire se depun şi se înregistrează lajudecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.

Cererea privind înregistrarea asociaţiei de proprietari se timbrează cu taxă judiciară

în cuantum de 20 de lei. Anterior reglementării actuale, în conformitate cu art. 171 dinLegea nr. 146/1997, cererile pentru înregistrarea asociaţiilor de proprietari, de locatarisau mixte, adresate judecătoriei, erau scutite de taxă judiciară de timbru.

Potrivit art. 104 alin. (1) din Legea nr. 196/2018, în termen de 12 luni de la intrarea învigoare a acestei legi, asociaţiile de locatari din condominiile ale căror unităţi de proprietateindividuală au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu au fost reorganizateîn asociaţii de proprietari au obligaţia să se reorganizeze în conformitate cu prevederileacestei legi.

Prin urmare, în prezent, legea acordă personalitate juridică, prin înregistrarea lainstanţă, exclusiv asociaţiilor de proprietari, iar nu şi celor de locatari sau mixte.

§2. Apelul împotriva încheierii judecătorului-delegat

În conformitate cu art. 17 alin. (4) şi (6) din lege, asociaţia de proprietari dobândeştepersonalitate juridică în baza încheierii judecătorului desemnat de preşedintele judecătorieiîn a cărei circumscripţie teritorială se află condominiul, iar încheierea este supusă numaiapelului în termen de 5 zile de la comunicare.

Apelul declarat împotriva încheierii judecătorului-delegat pronunţate asupra cereriide înregistrare a asociaţiei de proprietari se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de20 de lei, potrivit art. 21 din ordonanţă.

Şi în cazul în care taxa judiciară de timbru aferentă apelului în discuţie nu ar fifost prevăzută expres de art. 21 din ordonanţă, aceasta ar fi avut tot un cuantum de 20

de lei, ca limită minimă a valorii taxei judiciare de timbru aferente unei cereri de apel, înconformitate cu art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă.

Însă, art. 21 din ordonanţă constituie o normă specială în raport de norma generală

reprezentată de art. 23 din acelaşi act normativ, care reglementează timbrarea cererilor deapel, înlăturându-i, ca atare, aplicarea. Astfel, în situaţia ipotetică a schimbării cuantumuluitaxei judiciare de timbru prevăzute de art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, printr-un actnormativ viitor, apelul în discuţie s-ar timbra tot cu o taxă judiciară în cuantum de 20 delei, potrivit art. 21 din ordonanţă.

328

Art. 21

TAXELE JUDI CI ARE DE TIMBRU

§3. Alte cereri reglementate de Legea nr. 196/2018

Potrivit art. 18 din lege, dacă numărul proprietarilor dintr-un condominiu scadesub 3 ca urmare a unor acte de înstrăinare, proprietarul sau proprietarii cer judecătorieiîn a cărei circumscripţie teritorială se află imobilul încetarea personalităţii juridice.

Cererea de încetare a personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari se timbrează

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com